ÖT: Vaccinet - den bästa julklappen

24.12.2021 kl. 10:00

Julen står för dörren. Riksdagen har godkänt budgeten för 2022 och ett nytt år börjar snart. De senaste dagarna har nyhetsflödet ändå dominerats av coronanyheter. Det envisa covid-19 viruset som vi för två år sedan knapp hade hört talas om, är en fortsatt envis objuden gäst i vårt land och i vår värld. Något som vi dessvärre kan få lära oss att leva med.

Det nya s.k. omikron viruset dök upp som gubben i lådan, precis då vi tyckte att vi börjat få någorlunda ordning på läget. Coronapasset hade tagits i bruk och vi hann under hösten glädjas åt att kunna samlas, gå på konserter, teater, idrottstävlingar och mycket mer. Den nya virusvarianten visade sig spridas snabbt och det är bara en tidsfråga när den är det dominerande viruset också hos oss. Många europeiska länder där antalet smittade räknas i tiotusental per dag, har gått in för strikta nedstängningar.

För varje dag vet vi också lite mer om den nya varianten. Tack och lov verkar den inte medföra allvarligare sjukdom än delta-varianten, men det är helt klart att den som inte har tagit vaccin riskerar insjukna mycket svårt. Vi måste därför ta situationen på stort allvar. Då vårdavdelningarna fylls av covid-patienter leder det till att patienter med andra sjukdomar kan komma i kläm och planerade operationer flyttas fram. Därför behöver vi göra mer för att stärka vår gemensamma motståndskraft mot viruset. Därför är det också så viktigt att nu fortsätta vaccinera så att mänskor kan få sin tredje dos och så att de som inte ännu har något vaccinskydd skulle skaffa sig det.

Jag har stor förståelse för att många börjar vara utleda och trötta på situationen, det är vi alla, också vi ministrar. Men vi ska inte kasta yxan i sjön nu. Vi ska ta fram kämpaglöden än en gång, och tänka att det kunde vara värre. Vi orkar nog lite till.

På grund av det allvarliga läget var regeringen på tisdag tvungen att fatta ett antal tunga beslut. För mig och SFP har ledstjärnan hela tiden varit att de åtgärder som görs, ska ha effekt och vara motiverade samt att barnen och de unga ska undantas begränsningar så långt som möjligt.  Jag är därför glad att regeringen kunde enas om att den grundläggande utbildningens och andra stadiets närundervisning inte kommer att begränsas.

Däremot beslöt regeringen att gränsövervakning återinförs temporärt vid våra inre gränser den 28.12 för en tid på ca tre veckor. Restaurangernas öppethållningstider kommer också att begränsas. Från och med den 24.12 slutar utskänkningen med coronapass kl. 21 och restaurangerna ska stänga kl. 22. Och från med den 28.12 måste  utskänkningen på alla s.k. utskänkningsrestauranger avslutas kl. 17 och dessa restauranger stänga kl. 18. Kundplatserna begränsas till max. 50 procent. I dom s.k. matrestaurangerna  måste utskänkningen avslutas kl. 17 och restaurangerna ska stängas senast kl. 20.  Mellan kl. 18-20 är det endast tillåtet att ha öppet med coronapass. Kundplatserna begränsas till max. 75 procent.  Det här betyder således att det inte kommer att vara 1000 personer på Stadshotellet på juldagen.

Såhär inför jul finns det ändå mycket att glädjas över. Finland har fått en ny nationalspråksstrategi, hushållsavdraget höjs nästa år, sysselsättningsläget är betydligt bättre och ekonomin växer igen. Lokalt och regionalt i Jakobstads- och Karlebyregionen ser vi hur viktiga väg- och andra infrastrukturprojekt färdigställs, bland annat förbättringar på riksväg 8 och Edsevökorsningen. Och det viktigaste av allt. Vi får leva i ett land med fred. Med dessa ord önskar jag er alla läsare en god och fridfull jul och ett gott nytt år!

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40

Statsrådets redogörelse om Finlands säkerhets- och försvarspolitik 2009

Säkerhetsbegreppet omfattar idag betydligt mer än militär försvar, civilförsvar och tryggande av samhällets funktioner. Trots att vi bor och lever i norra Europa kan händelser var som helst i världen påverka vår uppfattning om vårt lands säkerhet. Vi måste också därför bidra till att stärka säkerheten på alla håll. En grundläggande fråga för vårt arbete för den globala säkerheten är vårt biståndsarbete. Utvecklingssamarbetet stöder förebyggande verksamhet, medling och fredsprocesser, återuppbyggnad efter konflikter samt eftervård efter kriser och naturkatastrofer. Det är viktigt att i utvecklingssamarbetet satsa på allt som kan stöda en demokratisk utveckling på olika håll i världen.
11.02.2009 kl. 00:00