VBL: Har du koll på din ekonomi?

12.02.2022 kl. 09:56

Det är mycket som går åt rätt håll. Sysselsättningsgraden höjs och det är allt fler som får jobb. Inom en nära framtid ska vi i regeringen också besluta om ett paket med nya sysselsättningsåtgärder som ska stärka den offentliga ekonomin med minst 110 miljoner euro. Genom en högre sysselsättningsgrad kan vi trygga vår välfärd även i framtiden. Vi i behöver fortsätta arbeta för att få fler människor på jobb och på sikt nå en sysselsättningsgrad på 80 procent.

 

Samtidigt som vi jobbar för en hållbar nationell ekonomi behöver vi också satsa på att stärka medborgarnas personliga ekonomi. Överskuldsättningen är ett växande samhälleligt problem och många överskuldsatta kämpar med en svår situation. Därför vill regeringen genom konkreta åtgärder ta tag i saken. Det här gör vi bland annat genom att öka det ekonomiska kunnandet och stärka den ekonomiska rådgivningen.

 

Justitieministeriet har tillsammans med Finlands Bank gjort en strategi för att förbättra finländarnas ekonomiska kunnande. Ekonomi- och skuldrådgivningen runt om i landet har fått mera resurser. Samtidigt behöver vi också tala mera om ekonomi både i hemmen och i skolan. Det handlar om att våra barn lär sig pengarnas värde och hur man gör ekonomiskt vettiga beslut, att man t.ex. förstår vad ränta innebär eller hur skatten räknas från ens lön. Förr var det enklare att förstå pengarnas värde när man sparade sina slantar i spargris, i dagens digitaliserade värld har det här blivit allt mer abstrakt och kan därför vara svårare att greppa.

 

Nästan 400 000 finländare har en anteckning om betalningsstörning idag. Var och en av oss bär förstås ansvar för sin egen ekonomi men man kan ändå hamna i ett läge där överskuldsättning inte går att undvika. Allt kan hända i livet: plötsligt står man inför arbetslöshet eller försämrad ekonomi.

 

Då när livet inte riktigt går som man tänkt sig och man får problem behöver det finnas hjälp att få. Därför har vi jobbat målmedvetet för att förbättra finländarnas privatekonomi och förutsättningarna för företagande. Om du misslyckas ska du kunna få en ny chans, också som företagare. Bland annat har jag förra veckan presenterat ett viktigt lagförslag för riksdagen som ska underlätta möjligheten att få skuldsanering för privatpersoner och företagare. Betalningsprogrammen ska förkortas till tre år och en tidigare skuldsanering ska inte utgöra ett permanent hinder för en ny.

 

Det här är bara en del av vårt ambitiösa program för att förbättra finländarnas ekonomi. Riksdagen behandlar för tillfället ett lagförslag som jag framförde förra året om att förkorta lagringstiden för anteckningar om betalningsstörningar. Ett mycket viktigt förslag. Idag kan nämligen en betalningsstörningsanteckning finnas kvar upp till tre år, fastän skulden är betald. Det vill jag och regeringen ändra på. I framtiden skulle anteckningen tas bort en månad efter att skulden är betald. Det här är en fråga som också har fått mycket starkt stöd över partigränserna i riksdagen.

 

Det är få saker jag får lika mycket kontakter om från personer runt om i Finland som överskuldsättning. Det är också något som jag tycker att vi borde tala mera öppet om. Var och en av oss kan göra en felberäkning eller ett misstag, eller hamna ut för någonting oväntat. Det viktigaste är att man kan få hjälp när det behövs. Jag är stolt och glad över att den här regeringen satsar på att stärka finländarnas ekonomiska kunnande och minska överskuldsättningen.

 

Anna-Maja Henriksson

Justitieminister, partiordförande SFP

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30

Interpellation om klimatförändringen och tryggande av energiförsörjningen

Det är mycket bra att Samlingspartiet visar intresse för den pågående och skrämmande klimatförändringen. Klimatförändringen har pågått i decennier. Samlingspartiet väljer nu att kraftigt kritisera regeringen för dess miljöpolitik då det återstår fyra arbetsveckor av denna regeringsperiod. Det kan jag inte klassa som annat än blott valpolitik.
17.01.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00