Priset för vår nya värld

10.03.2022 kl. 06:24
Det går inte att koncentrera sig och vara fullständigt fokuserad just nu.

Hur mycket jag än försöker så går ändå tankarna till Ukraina. Även om vardagen här i Finland så gott som rullar på som vanligt, flyger tankarna med jämna mellanrum iväg till Ukraina. Trots mediaflödet om det krigsdrabbade landet är det fortfarande svårt att greppa att det här händer i dagens samhälle. Ukraina befinner sig i en enorm humanitär kris och antalet flyktingar växer för varje dag. Det är hjärtskärande nyheter vi får ta del av. Det är fruktansvärda nyheter vi nås av. Mitt mammahjärta blöder och en tår trillar ner för kinden samtidigt som jag passar på att krama mina egna barn – lite extra intensivt och lite, lite längre. Jag tackar min lyckliga stjärna för att jag får vara just här, just nu även om jag vet att hela världskartan ritats om och den stabila grund av fred vi trodde vi stod på har raserats. Världen har för alltid förändrats.

Då Putin blottade krigets kalla ansikte – som president Niinistö så väl uttryckte – blottade medborgare runtom i Finland och i västvärlden den starka hjälpvilja som finns. Föreningar, städer och privatpersoner stöder Ukraina genom penninginsamlingar, klädinsamlingar, det samlas in mat och andra förnödenheter och det ordnas transporter för att hjälpa till. Många privatpersoner är redo att öppna upp sitt hem för ukrainska flyktingar. Det är en tröst mitt i allt elände att se alla godhjärtade människor och den enorma medmänskligheten. Att få göra något konkret dämpar den ångest många av oss känner.

Det behövs mycket akut hjälp på många olika plan. Hjälporganisationer gör ett fantastiskt arbete på plats och ställe och det som de mest behöver nu är pengar.  Viktigast är förstås att barn och vuxna som flyr kriget nu får komma till en varm säng, få tak över huvudet och få i sig mat och eventuella mediciner som de behöver. Samtidigt måste vi komma ihåg att flyktingarnas liv har förändrats totalt. De har lämnat allt de har bakom sig. Deras liv har slagits i spillror.  Vi har alla säkert sett bilder av sönderbombade städer, ruiner och rasmassor. Även om kriget skulle ta slut har de ukrainska flyktingarna sannolikt inget hem att återvända till. Bostäder, skolor, sjukhus, kontor, vägar – ja all infrastruktur måste byggas upp på nytt. Samtidigt som vi förbereder busstransporter och möblerar om i hemmen måste vi också förbereda oss på att det kan ta länge innan de ukrainska flyktingarna eventuellt kan återvända till sitt hemland. Vi måste erbjuda dem mer än tillfälligt skydd. Vi måste erbjuda dem ett nytt hem.

Mycket förändrades över en natt för två veckor sedan då Putin valde att invadera Ukraina. Det finns ingen återvändo och ingen återväg till det som varit. Även om kriget förhoppningsvis snart – riktigt snart – skulle ta slut kommer hela vår värld att vara förändrad. Konsekvenserna av kriget kommer att börja synas också här hos oss och vi måste förbereda oss på förändringar. Bestående förändringar. Över en natt ritades världskartan om. Ryska produkter bojkottas och väletablerade handelsnätverk har plötsligt kapats av. Vi ser bolag efter bolag som meddelar att de lämnar Ryssland och vi befinner oss i ett läge där nya samarbeten och nya rutter tas i bruk. Det är klart att dessa åtgärder har en effekt på vårt samhälle. Också här i Finland kommer vi att känna av detta i form av höjda bränslepriser, höjda livsmedelspriser och störningar i exporten. Frågan är; vilket pris är vi beredda att betala för att agera etiskt och moraliskt rätt? Vilket pris är vi beredda att betala för att upprätthålla starka strukturer som jobbar för en stabilare och fredligare värld? Vilken blir prislappen för att utplåna den form av diktatorskap och grymhet vi ser i öst? Den högsta prislappen har redan det ukrainska folket betalat.

Vi lever i en situation där mycket är osäkert. Ingen vet hur det här kriget kommer att fortsätta, hur länge eller hur vårt Europa ser ut i framtiden. Det vi vet är att i Ukraina strider man nu för hela Europa. För de värderingar som vi i västvärlden upplever viktiga. Ska man se något gott i denna fruktansvärda situation ser vi ett enat Europa. De grundvärderingar som EU:s föregångare en gång i tiden grundats på är minst lika aktuella ännu idag.

Sandra Bergqvist

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40

Statsrådets redogörelse om Finlands säkerhets- och försvarspolitik 2009

Säkerhetsbegreppet omfattar idag betydligt mer än militär försvar, civilförsvar och tryggande av samhällets funktioner. Trots att vi bor och lever i norra Europa kan händelser var som helst i världen påverka vår uppfattning om vårt lands säkerhet. Vi måste också därför bidra till att stärka säkerheten på alla håll. En grundläggande fråga för vårt arbete för den globala säkerheten är vårt biståndsarbete. Utvecklingssamarbetet stöder förebyggande verksamhet, medling och fredsprocesser, återuppbyggnad efter konflikter samt eftervård efter kriser och naturkatastrofer. Det är viktigt att i utvecklingssamarbetet satsa på allt som kan stöda en demokratisk utveckling på olika håll i världen.
11.02.2009 kl. 00:00