En ambitiös klimatlag stöder våra klimatmål

03.03.2022 kl. 13:07
Regeringen avlät i dag sitt lagförslag gällande Klimatlagen. Senaste vecka publicerade den internationella klimatpanelen IPCC sin senaste rapport med fokus på klimatanpassning.

– Det är en tillfällighet att regeringen redan några dagar senar beslöt om en ny Klimatlag, men det visar att regeringen arbetar långsiktigt och att vi tar klimatfrågorna på allvar, säger Thomas Blomqvist, minister för nordiskt samarbete och jämställdhet.


I lagen ställs mål för minskningen av klimatutsläppen och Finland skall vara klimatneutralt år 2035.

– Målen är ambitiösa, men de utredningar som gjorts visar att vi är på god väg och att vi vidtagit rätt åtgärder. Till exempel kommer 90 % av elproduktionen att vara klimatneutral då Olkiluoto-kraftverk kör igång om en dryg månad. Klimatlagen är en balanserad helhet och jag är övertygad om att vi kommer att  nå de mål vi nu ställt upp, säger minister Blomqvist.

Enligt lagen skall ett nytt organ tillsättas, det samiska klimatrådet, i vilket det skall ingå såväl representanter för samerna som för relevant forskning. Rådets uppgift är att ge utlåtanden och påverka beslut med relevans för samerna och klimatet.

– Speciellt glad är jag över att vi i lagen nu också beaktar främjandet av samekulturen. Klimatförändringen är störst närmare jordpolerna och samernas traditionella kultur och näringar är speciellt utsatt av klimatförändringen. Det är fint att vi på det här sättet kan uppmärksamma och involvera den sakkunskap i frågan som finns hos Europas enda ursprungsfolk, säger Thomas Blomqvist.

 
Thomas Blomqvist

Gruppanföranden

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00