Statsrådets bostadspolitiska redogörelse

02.03.2022 kl. 16:06
Gruppanförande hållet av rikdagsledamot Mikko Ollikainen.

Ärade talman,

”Egen härd är guld värd” – ”Oma koti kullan kallis”. Nu när krig pågår i Ukraina blir vi påminda om vilka saker som på riktigt är viktiga. Friheten att bo i det land man vill, på den ort man vill. Tryggheten i att kunna lita på att ingen kommer att slå sönder hemmet eller förstöra det. Möjligheten att genom trygghet och stabilitet skapa en framtid åt sig själv och sin familj. Många ukrainska familjer har fråntagits denna möjlighet och Finland ska göra sitt yttersta för att stöda dessa människor.

Ärade talman,

SFP anser att bostadspolitiken ska beakta samhällsutvecklingen, människors behov och flyttrörelser. Invånarnas inkludering och jämställdhet samt miljövänlighet ska vara bärande värderingar. I regeringens bostadspolitiska program har vi kommit överens om många åtgärder som vi börjar förverkliga, och en hel del har i själva verket redan gjorts under regeringsperiodens gång.

Ärade talman,

Bostadsmarknaden ska fungera på ett rättvist sätt. Alla ska ha tillgång till skäligt boende till rimliga kostnader. Det viktigaste sättet att hålla prisnivån skälig är att det finns ett utbud. Därför ska vi underlätta byggande där det finns behov och där det är smart, till exempel intill kollektivtrafikleder. Samtidigt ska vi vara försiktiga med åtgärder som menar väl men som kan ha en hämmande effekt på marknaden. Till exempel ARA-stöden varierar enligt kommungränser men priserna för byggande gör det inte. Detta leder till situationer som lätt kan kännas orättvisa.

Bostadsmarknaden går ställvis mycket het. För en etta med renoveringsbehov i centrala Helsingfors kan du tvingas betala samma som du betalar för ett mindre nybyggt egnahemshus på landsbygden. Under coronan har kostnaderna för byggnadsmaterial skjutit i höjden. Inom vissa produktgrupper har priset stigit med tiotals procent sedan årsskiftet. Det har även effekter på bostadsmarknaden.

Likaså har många, till exempel unga, har ofta haft allt svårare att få lån för skaffande av lägenhet. Således har även bankerna en viktig roll i helheten, likaså effekterna av det säkerhetspolitiska läget i världen.

Ärade talman

SFP anser att det ska vara möjligt att bo var som helst i Finland – i staden, på landsbygden eller i skärgården. Därför är en aktiv regionalpolitik och också bostadspolitik viktig. Det är fint att även områden utanför tillväxtcentrumen tydligt lyfts upp i redogörelsen och att det finns klart samförstånd om att åtgärderna ofta är olika i tillväxtcentrumen och utanför dem. Det är centralt att vi stöder livskraften också utanför tillväxtcentrumen och stärker förutsättningarna för boende där även i framtiden.

Ärade talman,

Bostadspolitiken är en central del av samhället. Svenska riksdagsgruppen anser att socialt välmående ska vara ledordet för Finlands bostadspolitik. Vi vill motverka segrering. Hemlösa ska fäå tak över sitt huvud och stöd för att skapa en mera stabil vardag. Invandrare ska få möjlighet att bli en del av sin näromgivning. Boendet är ett sätt att föra samman olika generationer och vi vill möjliggöra synergier mellan till exempel ålderdomshem och daghem. Bostadsproduktionen ska också ta i beaktande studerandenas behov och erbjuda fungerande lösningar för personer med funktionshinder. Det är bra att regeringen på hösten ska ge ett förslag om förbättrande av tillgängligheten i husbolag.

Regeringens stora reform av markanvändning- och bygglagen, den nya plan- och bygglagen, är ännu under arbete. Samtidigt som man värnar om kvalitet så måste man också se till att man inte skapar sådan byråkratisk börda och förpliktelser som i praktiken gör det svårt och långsamt att bygga. Det råder redan idag brist på arkitekter som kan stadsplanering. Ett kallt faktum är att denna brist kommer att vara stor ännu i flera år och därför är det viktigt att satsa bland annat på tillräckliga utbildningsplatser.

Ärade talman,

Svenska riksdagsgruppen understryker hur viktigt det är att vi bygger sunda och friska hus och att vi möjliggör det att våra byggnader är hållbara och har ett så långt liv som möjligt. Vi ska inte kräva överrenovering av gamla husen eller sådana renoveringar av dem som är ekonomiskt orealistiska för de flesta husägare eller som tekniskt är ytterst svåra att förverkliga. Det är inte ansvarsfullt att kräva samma standard av 60-talshus som av 2020-talshus. Vi ska skapa förutsättningar för att de hus som byggs idag har ett långt och gott liv.

Ärade talman,

Vi ska se på bostadsproduktion och boende som en helhet. Vi ska inte svartvitt fokusera enbart på tomteffektivitet och på att bygga så höga hus som möjligt. Vi ska satsa på att vi trivs i den levnadsmiljö som vi bygger. Inte heller ska vi fokusera enbart på byggandets koldioxidutsläpp utan vi ska se på byggnadens hela livscykel, från materialval till återvinning. Bostadspolitiken tangerar flera samhällssektorer. Genom samarbete och långsiktigt byggande och planering kan vi skapa en bättre framtid och hållbara samhällen.

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40

Statsrådets redogörelse om Finlands säkerhets- och försvarspolitik 2009

Säkerhetsbegreppet omfattar idag betydligt mer än militär försvar, civilförsvar och tryggande av samhällets funktioner. Trots att vi bor och lever i norra Europa kan händelser var som helst i världen påverka vår uppfattning om vårt lands säkerhet. Vi måste också därför bidra till att stärka säkerheten på alla håll. En grundläggande fråga för vårt arbete för den globala säkerheten är vårt biståndsarbete. Utvecklingssamarbetet stöder förebyggande verksamhet, medling och fredsprocesser, återuppbyggnad efter konflikter samt eftervård efter kriser och naturkatastrofer. Det är viktigt att i utvecklingssamarbetet satsa på allt som kan stöda en demokratisk utveckling på olika håll i världen.
11.02.2009 kl. 00:00