Långsiktig lösning på den svenskspråkiga utbildningen behövs fortsättningsvis

17.02.2022 kl. 12:46
Glädjande att antagningen till den första svenskspråkiga räddningsutbildningen på 10 år snart inleds

Den 7 mars öppnas ansökan till Räddningsinstitutets svenskspråkiga räddningsutbildning. Räddningsinstitutets normala verksamhet är i Kuopio, men den svenskspråkiga kursen kommer denna gång att ordnas i Vasa. Kursen inleds i höst och är tre terminer lång. Studierna avslutas med en räddningsmannaexamen som ger behörighet till heltidsanställning som exempelvis räddningsmanskap eller brandman. Kursen ordnas tack vare ett tilläggsanslag på 1,6 miljoner euro som SFP och Svenska riksdagsgruppen arbetat mycket aktivt för i regering och riksdag.


– Det är mycket glädjande att den här kursen snart kommer att öppna sin ansökan. Eftersom ingen svenskspråkig kurs ordnats på tio år är behovet oerhört stort, och förhoppningsvis kommer kursen locka många sökande. Samtidigt är det nu viktigt att säkerställa att det efter den här kursen kommer en permanent lösning om svenskspråkig utbildning som kontinuerligt skulle trygga behovet av svenskspråkig personal på området, säger Ålands riksdagsledamot och svenska riksdagsgruppens första vice ordförande Mats Löfström.
 
Löfström har i veckan haft möte med ansvariga inrikesminister Krista Mikkonen samt ministeriets kanslichef Kirsi Pimiä om behovet av en kontinuerlig lösning. Löfström är svenska riksdagsgruppens medlem i riksdagens förvaltningsutskott som ansvarar för räddningsfrågor och den inre säkerheten.

På grund av stora pensionsavgångar bedöms omkring 800 nya brand- och räddningsmän behövas utbildas under de kommande åtta åren, alltså 100 per år, för att täcka hela Finlands behov. Behovet är också stort i svensk- och tvåspråkiga kommuner och regioner.

– Då behovet av personal kommer vara så stort är det naturligtvis extra viktigt att det också skulle finnas en kontinuerlig svenskspråkig utbildning. Det borde vara en självklarhet, men har inte varit det. Det måste ändras, säger Löfström.
 
– Det idealiska skulle vara att en svenskspråkig utbildning i framtiden skulle ordnas vartannat eller vart tredje år, vilket skulle räcka för att trygga behovet av svenskspråkig personal, inom ramen för Helsingfors räddningsskolas verksamhet eftersom Räddningsinstitutets placering är i Kuopio och långt ifrån Svenskfinland och Åland. Det är också det som Finlands Svenska Brand- och Räddningsförbund föreslagit, säger Löfström.

 
Mats Löfström

Gruppanföranden

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00