Spänd och livlig vår väntar

05.02.2022 kl. 06:24
Det har gått knappt två veckor sen välfärdsområdesvalet. Österbottningarna var bäst i klassen då det gäller röstningsaktivitet.

Det noterades nationellt i riksdagen och i media, även att SFP fick enkel majoritet i nya välfärdsfullmäktige i Österbotten. Valresultatet innebär ett stort ansvar och det ska förvaltas enligt det.

 

Platsfördelningen är igång, ett grannlaga arbete att få alla pusselbitar på plats. Det är mycket bra att många har visat intresse. Välfärdsområdet och dess verksamhet berör oss alla - åtminstone nån gång under livets olika skeden - och starten är speciellt viktigt.

 

Samtidigt har det hänt så mycket på sistone såväl nationellt som internationellt så historiens första välfärdsområdesval och dess resultat har fallit delvis i skymundan.

 

Riksdagsperiodens sista riksmöte öppnades officiellt i onsdags i högtidliga former av president Sauli Niinistö. I sitt tal berörde han den vardag vi lever i just nu, med till exempel pandemiläget, utrikes- och säkerhetspolitiken som teman. Rysslands brev till oss och det som sker vid gränsen i Ukraina måste tas på allvar – situationen är i många avseenden spänd. Också Natodiskussionen har aktualiserats igen.

 

Det som sker vid Ukrainas gräns återspeglar sig även till andra sektorer. Det här gäller till exempel priset på energi som ökat kraftigt. Bland annat är rysk gas otroligt viktigt för Europas starka nation Tyskland. Sanktioner skulle så väldigt hårt.

 

Inflationen har vuxit kraftigt på senare tid och nu är det speciellt landsbygden som drabbas, till exempel genom höjda bränslepriser. Sverige och flera andra länder har utarbetat lösningar hur de som drabbas ska kompenseras och jag är säker på att motsvarande diskussioner kommer att föras i Finland.

 

De olika restriktionerna har skapat stor diskussion men i onsdags meddelade regeringen att på vändagen, 14 februari, hävs sammankomstbegränsningarna vilket gör att vi kan gå på idrotts- och kulturevenemang igen. Restauranger och krogar får även ha upp längre. Sverige öppnas samhället upp mera fem dagar tidigare.

 

I mina ögon är detta ett bra beslut. Vaccinationstäckningen börjar bli bred och flera har redan insjuknat i viruset. Samtidigt verkar omikronvarianten inte ha lett till så många allvarliga sjukdomsfall vilket göra att belastningen på våra sjukhus minskar. Därmed inte sagt att pandemin är över men vi börjar bli vanare att leva tillsammans med coronan.

 

Förutom detta kommer det att bli en synnerligen livlig vår i riksdagen och för regeringen. De omtalade sysselsättningsfrågorna ska beslutas om i februari, stora klimatrelaterade frågor i mars och sen ramrian i april där flera tuffa ekonomiska beslut måste tas. Vi hålls igång – på flera plan.

Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om propositionen om kommun- och servicestrukturreformen

Det kan vara bra att än en gång påminna oss om varför regeringen har startat denna process. Vi vet att befolkningsunderlaget och servicebehovet kommer att ändras så pass mycket under de kommande åren, att samhällets resurser inte räcker till för att stå för notan om serviceproduktionen inte rationaliseras. Lösningen måste därför bli att stärka kommunernas möjligheter att garantera servicen.
03.10.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00