Spänd och livlig vår väntar

05.02.2022 kl. 06:24
Det har gått knappt två veckor sen välfärdsområdesvalet. Österbottningarna var bäst i klassen då det gäller röstningsaktivitet.

Det noterades nationellt i riksdagen och i media, även att SFP fick enkel majoritet i nya välfärdsfullmäktige i Österbotten. Valresultatet innebär ett stort ansvar och det ska förvaltas enligt det.

 

Platsfördelningen är igång, ett grannlaga arbete att få alla pusselbitar på plats. Det är mycket bra att många har visat intresse. Välfärdsområdet och dess verksamhet berör oss alla - åtminstone nån gång under livets olika skeden - och starten är speciellt viktigt.

 

Samtidigt har det hänt så mycket på sistone såväl nationellt som internationellt så historiens första välfärdsområdesval och dess resultat har fallit delvis i skymundan.

 

Riksdagsperiodens sista riksmöte öppnades officiellt i onsdags i högtidliga former av president Sauli Niinistö. I sitt tal berörde han den vardag vi lever i just nu, med till exempel pandemiläget, utrikes- och säkerhetspolitiken som teman. Rysslands brev till oss och det som sker vid gränsen i Ukraina måste tas på allvar – situationen är i många avseenden spänd. Också Natodiskussionen har aktualiserats igen.

 

Det som sker vid Ukrainas gräns återspeglar sig även till andra sektorer. Det här gäller till exempel priset på energi som ökat kraftigt. Bland annat är rysk gas otroligt viktigt för Europas starka nation Tyskland. Sanktioner skulle så väldigt hårt.

 

Inflationen har vuxit kraftigt på senare tid och nu är det speciellt landsbygden som drabbas, till exempel genom höjda bränslepriser. Sverige och flera andra länder har utarbetat lösningar hur de som drabbas ska kompenseras och jag är säker på att motsvarande diskussioner kommer att föras i Finland.

 

De olika restriktionerna har skapat stor diskussion men i onsdags meddelade regeringen att på vändagen, 14 februari, hävs sammankomstbegränsningarna vilket gör att vi kan gå på idrotts- och kulturevenemang igen. Restauranger och krogar får även ha upp längre. Sverige öppnas samhället upp mera fem dagar tidigare.

 

I mina ögon är detta ett bra beslut. Vaccinationstäckningen börjar bli bred och flera har redan insjuknat i viruset. Samtidigt verkar omikronvarianten inte ha lett till så många allvarliga sjukdomsfall vilket göra att belastningen på våra sjukhus minskar. Därmed inte sagt att pandemin är över men vi börjar bli vanare att leva tillsammans med coronan.

 

Förutom detta kommer det att bli en synnerligen livlig vår i riksdagen och för regeringen. De omtalade sysselsättningsfrågorna ska beslutas om i februari, stora klimatrelaterade frågor i mars och sen ramrian i april där flera tuffa ekonomiska beslut måste tas. Vi hålls igång – på flera plan.

Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30

Interpellation om klimatförändringen och tryggande av energiförsörjningen

Det är mycket bra att Samlingspartiet visar intresse för den pågående och skrämmande klimatförändringen. Klimatförändringen har pågått i decennier. Samlingspartiet väljer nu att kraftigt kritisera regeringen för dess miljöpolitik då det återstår fyra arbetsveckor av denna regeringsperiod. Det kan jag inte klassa som annat än blott valpolitik.
17.01.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00