Lönsamhetskrisen i lantbruket måste åtgärdas

03.02.2022 kl. 11:17

- Vi har en aldrig tidigare skådad, mycket djup, lönsamhetskris inom lantbruket. En stor del av gårdarna har stora ekonomiska problem. Utan snabba åtgärder finns det en stor risk att flera tusen lantbruksproducenter måste sluta med sin verksamhet. Situationen är inte bara en personlig katastrof för de berörda lantbruksproducenterna utan den hotar redan självförsörjningsgraden, den inhemska livsmedelsindustrin och dess arbetstagare och inverkar negativt på flera kreditinstitut, säger Thomas Blomqvist, minister för nordiskt samarbete och jämställdhet.

- Det största problemet ligger i de mycket kraftigt stigande energipriserna under de senaste månaderna. Vi har alla hört och läst om dem, men för jordbrukarkåren innebar höjda energipriser att nästan alla produktionskostnader ökat drastiskt. Gödselpriserna har mer än fördubblats på ett drygt år, likaså bränslepriserna, elkostnaderna har skjutit i höjden och också foderprisen har stigit. Som ett resultat av det här har lantbrukarnas inkomster fortsatt att sjunka säger minister Blomqvist.

- Nu är det helt nödvändigt att jordbrukarna får ett högre pris för sina produkter. Det som behövs är att få handeln med jordbruksprodukter att fungera flexibelt. Som det är nu tvingas producenterna till överlånga avtal där priset inte kan bindas till ökade produktionskostnader. Finländsk råvara för matproduktion är ingen bulkvara utan något vi kan och bör vara stolta över. Vi har rena produkter, en hög djuretik, praktiskt taget ingen salmonella och en minimal användning av antibiotika och bekämpningsmedel jämfört med vilket annat land som helst. Det här måste ha en inverkan på prisbildningen, poängterar Blomqvist.

- Jord- och skogsbruksminister Leppä, har mitt fulla stöd, han gör ett bra jobb och har bland annat ordnat rundabordsdiskussioner med de berörda parterna. Dessutom har Centralnämnden för affärssed tagit ställning i frågan och livsmedelsmarknadsombudsmannen har sammankallat en arbetsgrupp. Nu är det upp till bevis för handeln och det krävs en snabb förändring för en mer marknadsbaserad livsmedelshandel, säger Thomas Blomqvist.

- Det är viktigt att vi nu vänder varenda sten och söker lösningar både på kort och på lång sikt. Samtidigt är det ytterst viktigt att hålla fast vid att det inte får komma nya kostnader och pålagor på jordbruksnäringen. Ifall sådana görs måste de ersättas fullt ut så som det står i regeringsprogrammet, betonar minister Blomqvist.

Thomas Blomqvist

Gruppanföranden

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00