Lönsamhetskrisen i lantbruket måste åtgärdas

03.02.2022 kl. 11:17

- Vi har en aldrig tidigare skådad, mycket djup, lönsamhetskris inom lantbruket. En stor del av gårdarna har stora ekonomiska problem. Utan snabba åtgärder finns det en stor risk att flera tusen lantbruksproducenter måste sluta med sin verksamhet. Situationen är inte bara en personlig katastrof för de berörda lantbruksproducenterna utan den hotar redan självförsörjningsgraden, den inhemska livsmedelsindustrin och dess arbetstagare och inverkar negativt på flera kreditinstitut, säger Thomas Blomqvist, minister för nordiskt samarbete och jämställdhet.

- Det största problemet ligger i de mycket kraftigt stigande energipriserna under de senaste månaderna. Vi har alla hört och läst om dem, men för jordbrukarkåren innebar höjda energipriser att nästan alla produktionskostnader ökat drastiskt. Gödselpriserna har mer än fördubblats på ett drygt år, likaså bränslepriserna, elkostnaderna har skjutit i höjden och också foderprisen har stigit. Som ett resultat av det här har lantbrukarnas inkomster fortsatt att sjunka säger minister Blomqvist.

- Nu är det helt nödvändigt att jordbrukarna får ett högre pris för sina produkter. Det som behövs är att få handeln med jordbruksprodukter att fungera flexibelt. Som det är nu tvingas producenterna till överlånga avtal där priset inte kan bindas till ökade produktionskostnader. Finländsk råvara för matproduktion är ingen bulkvara utan något vi kan och bör vara stolta över. Vi har rena produkter, en hög djuretik, praktiskt taget ingen salmonella och en minimal användning av antibiotika och bekämpningsmedel jämfört med vilket annat land som helst. Det här måste ha en inverkan på prisbildningen, poängterar Blomqvist.

- Jord- och skogsbruksminister Leppä, har mitt fulla stöd, han gör ett bra jobb och har bland annat ordnat rundabordsdiskussioner med de berörda parterna. Dessutom har Centralnämnden för affärssed tagit ställning i frågan och livsmedelsmarknadsombudsmannen har sammankallat en arbetsgrupp. Nu är det upp till bevis för handeln och det krävs en snabb förändring för en mer marknadsbaserad livsmedelshandel, säger Thomas Blomqvist.

- Det är viktigt att vi nu vänder varenda sten och söker lösningar både på kort och på lång sikt. Samtidigt är det ytterst viktigt att hålla fast vid att det inte får komma nya kostnader och pålagor på jordbruksnäringen. Ifall sådana görs måste de ersättas fullt ut så som det står i regeringsprogrammet, betonar minister Blomqvist.

Thomas Blomqvist

Gruppanföranden

Remissdebatt om statsrådets redogörelse om ramarna för statsfinanserna 2009-2012

Ett lands framgång beror på många saker - kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet för att ta några exempel. En annan framgångsfaktor är sysselsättningen. Det är därför som Matti Vanhanens regering gör rätt när den prioriterar sysselsättningen.
25.03.2008 kl. 12:15

Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkas verksamhet

Gruppanförande
11.03.2008 kl. 14:55

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15

Interpellationsdebatt om nedläggning av Stora Ensos fabriker och statens ägarpolitik

Att en fabriksnedläggning slår hårt mot den ort och region där den är verksam vet och förstår vi alla. Vi vet också vilken press beslutet sätter på arbetstagarna, deras familjer samt de lokala och regionala beslutsfattarna. Hoten om arbetslöshet och försämrade ekonomiska utsikter är tunga att bära med sig för alla inblandade. Det här har vi kunnat erfara på flera håll och i flera sektorer under de senaste åren i Finland. Den globala ekonomin för med sig nya utmaningar också för oss. Bolag verksamma i Finland spelar på samma globala marknad och med samma regler som bolag verksamma på helt andra håll. Finland är inte en åtskild del av Europa och världen - På gott och ont.
13.02.2008 kl. 16:30

Riksmötets öppningsdebatt 2008

Vi inleder 2008 i samma tecken som 2007 slutade. Den globala ekonomikurvan pekar neråt, i USA har man redan gått in för stödåtgärder för att stöda den inhemska konsumtionen och i Finland skriver de ekonomiska instituten och bankerna ner sina prognoser för tillväxten 2008.
12.02.2008 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för 2008

Den politiska hösten går mot sitt slut i och med att vi nu tar itu med behandlingen av budgetförslaget för nästa år. Jag vill börja med att tacka kollegerna i finansutskottet för en snabb och smidig behandling, men också regeringen för ett gott utgångsförslag.
17.12.2007 kl. 15:41

Jubileumsplenum Finland 90 år

I medlet av 1800-talet, för snart 150 år sedan började tanken på ett fritt och självständigt Finland ta form, men det dröjde som vi vet ännu ett halvsekel förrän tanken blev konkretiserad. Vi har nyligen firat riksdagens, den moderna folkrepresentationens i Finland, 100-års jubileum och nu är det dags att högtidlighålla våra 90 år av självständighet.
05.12.2007 kl. 14:45