Finansutskottet gjorde ett viktigt budgettillägg för pneumokockvaccin

10.12.2021 kl. 12:21
Finansutskottet gjorde ett exceptionellt tillägg på 650 000 euro till nästa års statsbudget för pneumokockvaccin.

Vikten av vaccinationer för att förebygga sjukdomar har betonats ytterligare under coronaepidemin. Pneumokockvaccinationer minskar belastningen på och kostnaderna för social- och hälsovården, särskilt inom specialsjukvården, genom att antalet personer som insjuknar i pneumokocksjukdomar minskar. Riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi (Sfp), som även är medlem i finansutskottets kommun- och hälsovårdsdelegation, är glad över tilläggsfinansieringen. Som ordförande för riksdagens vaccinationsgrupp har Rehn-Kivi långsiktigt arbetat för att främja pneumokockvaccination av riskgrupper och personer över 65 år.

 

  • Finansutskottets budgettillägg kompenserar regeringens budgetförslag, som saknar anslag för pneumokockvaccin. Finansieringen av det nationella vaccinationsprogrammet borde ingå i regeringens budgetförslag. Budgettillägget är särskilt viktig för ett mer likvärdigt vaccinationsskydd mot pneumokocksjukdomar, eftersom den nuvarande situationen försätter medborgarna i ojämlik sits beroende på deras ekonomiska situation, säger Rehn-Kivi.  

 

 

I Finland erbjuds pneumokockvaccin för närvarande kostnadsfritt i det nationella vaccinationsprogrammet till barn under fem år och, när det gäller vuxna, endast till dem som genomgått en stamcellstransplantation. I övriga nordiska länder har det nationella pneumokockvaccinationsprogrammet utökats till följd coronaepidemin. I Danmark och Norge erbjuds gratis pneumokockvaccin nu, inom ramen för det nationella vaccinationsprogrammet, förutom till riskgrupperna även till alla personer över 65 år. I Sverige får alla personer över 75 år gratis pneumokockvaccin som en del av det nationella vaccinationsprogrammet.

 

  • Alla satsningar i förebyggande syfte sparar pengar på lång sikt och inom vården är vaccineringar de mest kostnadseffektiva preventiva investeringarna man kan göra. Finland borde utvidga det nationella vaccinationsprogrammet med pneumokockvacciner för alla över 65 år. Genom att vaccinera oss kan vi minska risken att insjukna i livshotande sjukdomar som kräver sjukhusvård, samtidigt som belastningen på sjukvården minskar, betonar Rehn-Kivi.
Veronica Rehn-Kivi

Gruppanföranden

Gruppanförande 7.4

Regeringens förslag till tilläggsbudget
07.04.2010 kl. 17:00

Gruppanförande 18.2

Gruppanförande i debatten i anledning av regeringens redogörelse om Afghanistan
19.02.2010 kl. 09:20

Gruppanförande 9.2

Gruppanförande i riksdagsdebatten i anledning av statsministerns meddelande om regeringens politik
09.02.2010 kl. 13:45

Gruppanförande i responsdebatten om statsbudgeten för år 2010

Äntligen syns det ljus i ändan av tunneln! Enligt färska uppgifter från Statistikcentralen har bruttonationalprodukten svängt till tillväxt under årets tredje kvartal. Det samma gäller åtta av Finlands tio viktigaste exportländer. Men där slutar de goda nyheterna för dagen.
14.12.2009 kl. 13:45

Statsrådets redogörelse om kommun- och servicestrukturreformen

Kommun- och servicestrukturreformen är en av de viktigaste strukturpolitiska förändringsprocesserna som detta land någonsin upplevt. Samtidigt är den ett av denna regerings viktigaste projekt. Det innebär samtidigt att denna redogörelse är av största vikt och vi måste noggrant avväga hur vi ska fortsätta och förädla denna process. De problem som uppstått i reformen måste samtidigt tas på största allvar!
24.11.2009 kl. 15:05

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00