Finland behövs i säkerhetssektorns utbildningssamarbete i Irak 

23.11.2021 kl. 15:59
Riksdagen förde idag en remissdebatt om statsrådets redogörelse om fortsatt finländskt deltagande i säkerhetssektorns utbildningssamarbete i Irak. I Svenska riksdagsgruppens gruppanförande betonade riksdagsledamot Mikko Ollikainen vikten av fortsatt deltagande i operationen.

- Vi är inte på den internationella arenan för att vara passiva åskådare eller för att blunda för de problem som finns. Då problemen är globala behövs internationella insatser för att lösa dem, säger Ollikainen. 

Svenska Riksdagsgruppen stöder tanken om att Finland ska stärka det övergripande förhållningssättet inom krishantering både nationellt och internationellt. Krishantering ska vara helhetsbetonad, och det är viktigt att man inte enbart satsar på de militära insatserna utan ser värdet i att utveckla den civila krishanteringen.

- Finlands målsättning ska vara att bygga säkerhet, hållbarhet och stabilitet. Vi är en aktiv del av både EU:s och FN:s insatser och som land måste vi bära vårt internationella ansvar, menar Ollikainen. 

Regeringen har förbundit sig att skapa riktlinjer för krishantering som sträcker sig över valperioden, och målsättningen är att Finland ska öka mångsidigt deltagande i krishantering. Nästa år kommer Finland att delta med cirka 75 soldater i säkerhetssektorns utbildningssamarbete i Irak och irakiska Kurdistan. Finland har deltagit i operationen sedan 2015. 

Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00