Hög tid att ta coronavaccinet!

30.10.2021 kl. 06:32
Det är mycket på gång.

I måndags deltog jag i regeringens seminarium som en del av EU:s framtidskonferens, ”Europa är vi”. Det handlar om att höra medborgarna i EU om teman som berör Europa och vår gemensamma framtid. Temat i måndags var delaktighet och jag fick diskutera vikten av att vi i Finland håller vår höga tillit till demokratin och hur vi ska få fler att vilja engagera sig i samhällsdebatten. På seminariet i Vasa deltog ett hundratal personer. Många av dessa var unga personer och vi fick tillsammans fundera på hur vi ska stärka ungas deltagande och öka deras intresse för politik. På onsdagen hade jag fyra remissdebatter i riksdagens plenum, varav en av dem var ett lagförslag om att det ska bli möjligt att rösta på garnisonerna. Det här gör det lättare för unga män och kvinnor att rösta. Något som efterfrågats från beväringarnas håll. Lagen blir permanent och i välfärdsområdesvalet i januari ska man då till exempel få rösta vid Nylands brigad.

 

Plenisalen är igen full av liv och debattglada riksdagsledamöter tack vare att vi nu kunnat släppa de coronarestriktionerna som vi tidigare har haft i riksdagen. Men vart är vi på väg då det gäller coronapandemin över lag? Fortfarande gäller att en hög vaccinationstäckning är nyckeln till framgång. Vi närmar oss en vaccinationstäckningsgrad på 80 procent, men ännu är det allt för många som inte tagit vaccinet. Viruset sprids och det sprids framförallt bland de ovaccinerade. THL har också nyligen kommit med krassa besked. Om man inte har fått vaccin och är vuxen, så kommer man med säkerhet att insjukna förr eller senare, och ju äldre man är dess allvarligare.

 

Den ovaccinerades risk att smittas är åtta gånger större än den vaccinerades och risken att man kommer att behöva sjukhusvård är 15-20 gånger högre hos den ovaccinerade. Av dem som nu vårdas på intensiven är merparten ovaccinerade. Vi kunde tidigare i veckan läsa i ÅU att hela 80 procent av dem som behövt vård på sjukhusavdelning och 90 procent av dem som behövt intensivvård har varit ovaccinerade. Jag är därför mycket glad att vi nu ser att intresset för att ta vaccinet ökat i Egentliga Finland den senaste veckan. Vaccinet skyddar både dig själv och andra. Så ta vaccinet om du inte ännu gjort det!


Det är också med oro jag följt med situationen på våra sjukhus. Totalt vårdas nu ett trettiotal patienter på intensivavdelningarna runt om i vårt land. I vissa fall har planerade operationer fått flyttas framåt för att det inte funnits tillräckligt mycket plats på intensiven. Bland annat tidigare riksdagsledamot Ulla-Maj Wideroos berättade förra veckan att hennes hjärtoperation inhiberades i sista stund på grund av att två icke vaccinerade patienter behövde platserna på intensiven vid ÅUCS. Det var bra att hon ändå kunde opereras följande dag. Hon är förstås inte den enda som drabbats.


Vårdpersonalen drar ett tungt lass och hur vi nu agerar härifrån framåt avgör hur vintern kommer se ut. Coronaviruset har visat sig vara mycket segt. Det kommer inte att försvinna i vinter eller nästa år. Därför hoppas jag att alla vi som kan ta vaccinet gör det. Vi är nyckelspelarna i kampen mot viruset. Lyckas vi få upp vaccinationstäckningen tillräckligt högt, ja då behövs heller inte coronapasset. Lyckas vi inte, blir coronaintyget vårt verktyg för att hålla samhället öppet så långt som möjligt. Det möjliggör att vi kan hålla evenemang och restauranger öppna när epidemiläget försämras.

 
Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Interpellation om tryggande av universitetens ställning och verksamhetsförutsättningar

Kompetens, företagsamhet och förnyelseförmåga utgör grunden för en ökad välfärd. Det slår regeringen Vanhanens program fast. Regeringen har i sitt program slagit fast att målsättningen för finansieringen av forskning och utveckling är att den offentliga finansieringen ska stiga till fyra procent av bruttonationalprodukten. Regeringen har även bestämt att den offentliga basfinansieringen till universiteten ska öka över hela linjen. Donationer till stöd för vetenskaplig verksamhet har dessutom redan i hög grad gjorts avdragbara i beskattningen.
21.05.2008 kl. 16:15

Responsdebatt om regeringens budgetramar för 2009-2012

Finansutskottet konstaterar att ekonomin och sysselsättningsutvecklingen i Finland varit oerhört stark och tillväxten beräknas ännu fortsätta även om tydliga tecken på avmattning nu finns. Utskottet betonar två frågor som fördunklar de ekonomiska utsikterna. Den ena är den takt varmed befolkningen nu åldras och den andra är de utmaningar klimatförändringen för med sig. Svenska riksdagsgruppen anser att det i båda dessa fall framför allt gäller att föra en ansvarsfull politik som beaktar förändringsfaktorer med ett pro-aktivt grepp. Både den pågående kommunreformprocessen och produktivitetsprogrammet är exempel på åtgärder som stöder en anpassning till morgondagens verklighet. Den klimatpolitiska redogörelsen å sin sida, som avges på hösten, ger svar på hur regeringen anser att klimatförändringen skall tacklas
20.05.2008 kl. 15:00

Gruppanförande om Lissabonfördraget

10.04.2008 kl. 15:10

Regeringens proposition om godkännande av Lissabonfördraget

Lissabonfördraget stärker den Europeiska unionens dimension på flera sätt; öppenheten ökar, ett verktyg för medborgarpåverkan införs, de grundläggande fri- och rättigheterna samt de mänskliga rättigheterna får samma status som unionens grundfördrag. Fördraget ger utan vidare unionen de verktyg som behövs för att tackla existerande och kommande utmaningar. I fördraget slås fast att unionen skall bygga på de gemensamma värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättstatsprincipen och respekt för de mänskliga rättigheterna.
10.04.2008 kl. 18:30

Statsrådets trafikpolitiska redogörelse

Finland är ett geografiskt sett stort men glesbebyggt land. Hela en femtedel av invånarna bor i huvudstadsregionen, och en klar majoritet bor i tätorter och städer. Logistiskt sett är Finland en ö, eftersom den absoluta merparten av vår utrikeshandel fraktas sjövägen. Allt detta ställer stora krav på trafikförbindelserna i vårt land. Trafiklösningarna måste stöda regionernas utvecklingsmöjligheter och möjligheten att bo överallt i Finland, fungera så att de stöder medborgarnas vardag och sörja för näringslivets behov av transporter. Fungerande trafiksystem och en god infrastruktur är förutsättningar för allas våra dagliga liv. Arbets- och skolresor, uppköp och fritidsresor är en naturlig del av vår vardag och trafiken en naturlig del av vårt liv.
01.04.2008 kl. 13:30

Remissdebatt om statsrådets redogörelse om ramarna för statsfinanserna 2009-2012

Ett lands framgång beror på många saker - kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet för att ta några exempel. En annan framgångsfaktor är sysselsättningen. Det är därför som Matti Vanhanens regering gör rätt när den prioriterar sysselsättningen.
25.03.2008 kl. 12:15

Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkas verksamhet

Gruppanförande
11.03.2008 kl. 14:55