Veckans viktigaste budskap - Ta vaccinet om du inte gjort det!

23.10.2021 kl. 13:05
Den här veckan har jag än en gång fått erfara hur viktigt det är med fungerande förbindelser. Även om vi under coronapandemin har blivit bättre på att mötas, arbeta och till och med umgås digitalt, behöver vi resa och träffas.

I tisdags skulle jag resa hemifrån till Helsingfors. Jag förväntades vara i riksdagen för att presentera lagförslaget om ändring i äktenskapslagen i plenum klockan 14. Då jag kom till Kronoby flygfält på morgonen, fick jag veta att alla inte skulle rymmas med på flygplanet. Jag var en av dem och fick ta följande tåg i stället. Jag insåg genast att jag inte skulle hinna fram i tid. Det är mycket sällsynt att riksdagen ändrar sin dagordning. Men efter diskussion beslöt man bordlägga mitt ärende med några timmar, så att jag skulle få  möjlighet att presentera och debattera mitt lagförslag om upphävande av tvångsäktenskap. Signalen i förslaget är viktig: I Finland ingår vi äktenskap av egen fri vilja! Tvingas du, ska du kunna få äktenskapet upphävt och ditt civilstånd ska gå tillbaka till vad det var före tvångsäktenskapet.

 

Riksdagens debatter går inte att sköta på distans eller från tåget, och framför allt skulle jag inte vilja ha det så. Jag är glad över att plenisalen nu är full av liv igen tack vare att vi kunnat släppa coronarestriktionerna. Jag värdesätter den debatt som förs i salen, i demokratins högborg, och uppfattar det som alldeles nödvändigt att som minister få möta riksdagsledamöterna på plats.

 

Men vart är vi då på väg gällande coronapandemin över lag? Vaccinationstäckningsgraden är nyckeln till framgång. Men ännu är det för många som inte tagit vaccinet. Läget i vår trakt i Karleby- och Jakobstadregionen är inte bra. Orsaken är att viruset sprids och det sprids framförallt bland de ovaccinerade. THL kom också under veckan med krassa besked. Om man inte har fått vaccin och är vuxen, så kommer man med säkerhet att insjukna förr eller senare, och ju äldre man är dess allvarligare! Den ovaccinerades risk att smittas är åtta gånger större än den vaccinerades och risken att man kommer att behöva sjukhusvård är 15-20 gånger högre hos den ovaccinerade. Så ta vaccinet om du inte ännu gjort det! Av dem som nu vårdas på intensiven är merparten ovaccinerade. Under den senaste veckan har personer i åldrarna 12−79 år som inte är vaccinerade tagits in på sjukhus 19 gånger oftare än personer i samma åldersgrupp som fått båda vaccindoserna. Vaccinet skyddar således både dig själv och andra.

 

Det är också med oro jag följt med situationen på våra sjukhus. Planerade operationer flyttas framåt. Tidigare riksdagsledamot Ulla-Maj Wideroos berättade i veckan att hennes hjärtoperation inhiberades i sista stund, på grund av att två icke vaccinerade patienter behövt platserna på intensiven i Åbo. Hon är förstås inte den enda som drabbats. Vårdpersonalen drar ett tungt lass och hur vi nu agerar härifrån framåt avgör hur vintern kommer se ut. Viruset är segt. Det kommer inte att försvinna i vinter eller nästa år. Därför hoppas jag att alla vi som kan ta vaccinet gör det. Vi är nyckelspelarna i kampen mot viruset. Lyckas vi få upp vaccinationstäckningen tillräckligt högt, ja då behövs heller inte coronapasset. Lyckas vi inte, blir coronaintyget vårt verktyg för att hålla samhället öppet så långt som möjligt.

 

Slutligen.

 

Jag har med förundran följt debatten om jämställdhetsdeklarationen i Larsmo. Det borde inte vara så svårt att skriva under att jämställdhet, som betyder att alla ska behandlas lika, är något att sträva efter, i hela vårt samhälle och alla kommuner - också i Larsmo!

 

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse för genomförandet av integrationslagen

Finland är en del av Europeiska Unionen och en global värld där människor i större utsträckning än tidigare rör sig mellan länder och arbetsmarknader. Under de följande tio åren behöver Finland nya invandrare också av den orsaken att fler än hundratusen personer på grund av åldersstrukturen försvinner ur arbetslivet, många av dem i samhällets nyckelfunktioner.
07.10.2008 kl. 15:30

Remissdebatt om budgetförslaget 2009

Ett lands framgång beror på många saker, bland dem kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet samt naturligtvis sysselsättningen. Trots att det budgetförslag som nu presenterats inte som sådant särskilt har utgetts för att vara en sysselsättningsbudget finns det många element som stöder sysselsättning och företagande.
16.09.2008 kl. 15:45

Interpellation om tryggande av universitetens ställning och verksamhetsförutsättningar

Kompetens, företagsamhet och förnyelseförmåga utgör grunden för en ökad välfärd. Det slår regeringen Vanhanens program fast. Regeringen har i sitt program slagit fast att målsättningen för finansieringen av forskning och utveckling är att den offentliga finansieringen ska stiga till fyra procent av bruttonationalprodukten. Regeringen har även bestämt att den offentliga basfinansieringen till universiteten ska öka över hela linjen. Donationer till stöd för vetenskaplig verksamhet har dessutom redan i hög grad gjorts avdragbara i beskattningen.
21.05.2008 kl. 16:15

Responsdebatt om regeringens budgetramar för 2009-2012

Finansutskottet konstaterar att ekonomin och sysselsättningsutvecklingen i Finland varit oerhört stark och tillväxten beräknas ännu fortsätta även om tydliga tecken på avmattning nu finns. Utskottet betonar två frågor som fördunklar de ekonomiska utsikterna. Den ena är den takt varmed befolkningen nu åldras och den andra är de utmaningar klimatförändringen för med sig. Svenska riksdagsgruppen anser att det i båda dessa fall framför allt gäller att föra en ansvarsfull politik som beaktar förändringsfaktorer med ett pro-aktivt grepp. Både den pågående kommunreformprocessen och produktivitetsprogrammet är exempel på åtgärder som stöder en anpassning till morgondagens verklighet. Den klimatpolitiska redogörelsen å sin sida, som avges på hösten, ger svar på hur regeringen anser att klimatförändringen skall tacklas
20.05.2008 kl. 15:00

Gruppanförande om Lissabonfördraget

10.04.2008 kl. 15:10

Regeringens proposition om godkännande av Lissabonfördraget

Lissabonfördraget stärker den Europeiska unionens dimension på flera sätt; öppenheten ökar, ett verktyg för medborgarpåverkan införs, de grundläggande fri- och rättigheterna samt de mänskliga rättigheterna får samma status som unionens grundfördrag. Fördraget ger utan vidare unionen de verktyg som behövs för att tackla existerande och kommande utmaningar. I fördraget slås fast att unionen skall bygga på de gemensamma värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättstatsprincipen och respekt för de mänskliga rättigheterna.
10.04.2008 kl. 18:30

Statsrådets trafikpolitiska redogörelse

Finland är ett geografiskt sett stort men glesbebyggt land. Hela en femtedel av invånarna bor i huvudstadsregionen, och en klar majoritet bor i tätorter och städer. Logistiskt sett är Finland en ö, eftersom den absoluta merparten av vår utrikeshandel fraktas sjövägen. Allt detta ställer stora krav på trafikförbindelserna i vårt land. Trafiklösningarna måste stöda regionernas utvecklingsmöjligheter och möjligheten att bo överallt i Finland, fungera så att de stöder medborgarnas vardag och sörja för näringslivets behov av transporter. Fungerande trafiksystem och en god infrastruktur är förutsättningar för allas våra dagliga liv. Arbets- och skolresor, uppköp och fritidsresor är en naturlig del av vår vardag och trafiken en naturlig del av vårt liv.
01.04.2008 kl. 13:30