Bergqvists spörsmål om skärgårdselever kan leda till lagändring

02.07.2021 kl. 11:46

Riksdagsledamot Sandra Bergqvist (SFP) ställde i våras ett skriftligt spörsmål om inkvarteringsersättningen i den nya läropliktslagen. Kriterierna för beviljandet av inkvarteringsersättning tar inte förhållanden i skärgården i beaktande, vilket sätter skärgårdselever i en ojämlik sits. En lagändring kan vara aktuell för att rätta till det här missförhållandet, det framkommer i undervisningsminister Saramos svar till spörsmålet. 

- Det var kontakten från oroliga föräldrar i skärgården som ledde till spörsmålet och jag är glad att man på ministeriet nu går vidare med problemet, säger Bergqvist. 

En läropliktig kan beviljas inkvarteringsersättning om färdvägen från den läropliktiges hem till närmaste gymnasium eller yrkesläroanstalt överstiger 100 kilometer och om den läropliktige inte har möjlighet att bo i läroanstaltens avgiftsfria internatboende. 

- I skärgården fungerar inte den här gränsdragningen där färdvägen kan vara kortare än 100 kilometer men själva resetiden ändå så lång att det inte i praktiken går att pendla dagligen. Det här lyfte jag upp i spörsmålet och den responsen har ministern även besvarat, säger Bergqvist. 

Enligt undervisningsministerns svar kommer effekterna av utvidgningen av läroplikten att övervakas och observerade missförhållanden kommer att åtgärdas, bland annat genom att vidta lagändringar som anses nödvändiga. 

- Då stora reformer genomförs är det viktigt att man följer upp vilka effekterna är i praktiken så att eventuella missförhållanden kan rättas till. Jag är glad att man på ministeriet tar tag i saken så att lagen ska uppfylla sitt syfte om att garantera en avgiftsfri utbildning på andra stadiet för alla, oberoende var man bor, säger Bergqvist.

Sandra Bergqvist

Gruppanföranden

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00