Ansvarsfulla beslut för  framtiden

29.04.2021 kl. 11:45

- Resultatet av halvtidsrian är bra för Finland. Vi kunde fastställa en hållbar vägkarta ut ur krisen vilket tryggar vårt lands stabilitet och politiska handlingskraft, säger Thomas Blomqvist, minister för nordiskt samarbete och jämställdhet. Det viktiga är att vi har kunnat  bära ansvar och sätta finländarnas bästa i första rummet.


En av de viktigaste frågorna har varit att främja hållbar tillväxt, företagsamhet och sysselsättning.

- Finland behöver tillväxt, företagsamhet och mera arbetstillfällen. Det var läget  både före coronakrisen, och särskilt nu också efter krisen, för att trygga vår ekonomiska återhämtning, fortsatta konkurrenskraft och välfärd. Jag är därför nöjd över att regeringen kunnat fattat beslut om åtgärder och satsningar som gäller sysselsättningen och näringslivets förutsättningar, säger Blomqvist. 

I halvtidsrian har regeringen fattat beslut som avser medföra ytterligare 42-52 000 fler sysselsatta, bland annat genom främjande av arbetsrelaterad invandring, integration, överförande av sysselsättningstjänster till kommunerna samt satsningar på livslångt lärande och välmående i arbetet. Det här är åtgärder SFP länge förespråkat som centrala för sysselsättningen.

Därtill ska sysselsättningsfrämjande åtgärder som stärker den offentliga ekonomin med 110 miljoner vidtas under regeringsperioden, och målet fram till 2030 är att uppnå en sysselsättningsgrad på 75 %.

Regeringen har kommit överens om ett åtgärdsprogram som ska stärka en förnybar industri och inhemskt ägande och investeringar.

- För att trygga vår plats i den globala konkurrensen behövs ett gott investeringsklimat som gör att såväl inhemska som utländska bolag besluter investera i Finland. På det sättet stärker vi såväl ekonomin som sysselsättningen, säger Blomqvist.

- Jag är också mycket nöjd över att vi kunnat enas om att höja hushållsavdraget. Hushållsavdraget har en sysselsättande effekt och det underlättar vardagen för många, säger Blomqvist.
Thomas Blomqvist

Gruppanföranden

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2006

Våren har inletts med en presidentvalskampanj som förutom utrikespolitiken, också berörde många aktuella EU- och nationella angelägenheter. Finlands roll i världen kommer att vara intressant under årets gång. På sommaren tar vi över ordförandeskapet för EU, och då har vi en unik chans att visa att Finland är ett land som vill arbeta för ett EU där alla invånare skall känna sig respektfullt behandlade, sade Christina Gestrin.
09.02.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om statsbudgeten för år 2006

Riksdagen har inte enbart ägnat tid åt att maktbalansen i säkerhetspolitiken den senaste månaden. Varje höst begår vi en liten maktkamp mellan riksdag och regering om vem som skall ha sista ordet i fråga om statsbudgeten. Trots att riksdagen har den slutliga budgetmakten är det bra om riksdagens ändringar ändå kan skötas i samråd med finansministeriet för att undvika tekniska misstag.
13.12.2005 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00