Nu har vi en exitstrategi ur coronakrisen

24.04.2021 kl. 07:27
Det finns en väg ur varje kris, också ur coronakrisen. Vi går mot ljuset igen.

Antalet fall har gått ner de senaste veckorna och trenden i Finland går på många håll mot det bättre. Då vi ser på hur vi har hanterat krisen hittills så har vi faktiskt klarat oss bra i ett internationellt perspektiv, såväl då det gäller antalet insjuknade i Covid-19 som ekonomiskt. Det ska var och en ha ett stort tack för.

Vi har vant oss att se den grön-vita skylten med texten ”Exit” i allmänna utrymmen, på flygplan och kryssningsfartyg. En skylt som visar vägen ut och visar på reservutgångar ifall den ordinarie dörren är stängd. Nu står vi inför en annan typ av exit, nämligen frågan om hur vi steg för steg ska ta oss ur coronakrisen. Det är dags att blicka framåt, att söka efter de bästa exitvägarna som inte för oss tillbaka in i krisen så att dörren stängs igen.

 

Samma dag som regeringens så kallade halvtidsria började, kunde vi på morgonen offentliggöra Finlands officiella strategi för hur vi ska börja öppna upp samhället. Som justitieminister med ansvar för demokratifrågor tycker jag att det var väldigt viktigt att medborgare och olika samhällsaktörer har kunnat säga sitt om strategin. På basis av kommentarerna som kommit har regeringen också gjort ändringar till strategin. Grundtanken är att vi stegvis ska avveckla de restriktioner och begränsningar som vi alla börjar bli innerligt trötta på. I första skedet ska barn och unga kunna återgå till närundervisningen och hobbyer. I april-maj ska utomhushobbyer för barn födda 2002-2007 få fortsätta, och i början av juni fortsätter tävlings- och hobbyevenemang utomhus samt ungas sommarlägerverksamhet. Senast i början av juli kunde också tävlingsverksamhet inomhus få köra igång igen.

 

I maj blir det dags att öppna upp bland annat museer och bibliotek. Caféerna och restaurangerna har fått öppna igen den här veckan. Det är ett viktigt etappmål som många sett fram emot. Öppethållningstiderna och antalet besökare begränsas ännu beroende på coronaläget i det landskap man verkar. Jag vet att det här irriterar och förstår det också väl. Varje vecka kommer regeringen nu att följa med läget och vartefter landskapen kommer ner till det vi kallar grundnivån, får restaurangerna lösare tyglar. Min förhoppning är att vi helt ska kunna avstå från begränsningarna då vi närmar oss midsommar.

 

Kultursektorn, idrotten och evenemangsbranschen har haft det oerhört tufft. Också här jobbar regeringen för att kunna inge hopp och framtidstro och jag är glad att vi i onsdags kunde komma överens ett stort stödpaket på cirka 230 miljoner som riktar sig till bland annat frilansare, kulturinstitutioner och föreningar av olika slag. Går allt väl ska vi då vi går mot juli månad kunna träffas på sommarteater, konserter och fotbollsmatcher. Det finns ett stort uppdämt behov bland oss att få njuta av kultur i alla dess former, att få träffa varandra och vara med om gemensamma upplevelser.

 

För att vi nu ska lyckas hålla i denna goda trend med minskat antal smittade, krävs ändå att vi inte förhastar oss. Vi måste fortsättningsvis orka hålla avstånd, bära ansiktsmask och vara noga med handhygienen. Vi behöver inte blicka långt över Finlands gräns för att se att läget snabbt kan försämras. Just nu har såväl Sverige som Tyskland en ogynnsam utveckling och på många håll i världen går det inte alls mot det bättre. Därför är det också så viktigt att vi nu får mera vaccin. Det är också viktigt att ta vaccinet då man erbjuds det. Ju fler som fått vaccin, dess bättre också för hela samhällets motståndskraft mot viruset.

När kan man då resa? Ja, det återstår att se, men vill man vara optimist så kan det kanske mot slutet av sommaren vara ett bättre läge på många håll. Vi kan förstås också resa inom landet. Det finns mycket att uppleva i vårt vackra Finland. Frågan om det s.k. vaccinationspasset är också intressant. Jag ser fram emot att vi på EU-nivå kommer framåt med ett gemensamt ”grönt pass”. Den stora obesvarade frågan hittills har varit huruvida en person som fått en dos vaccin ändå kan bära på coronaviruset och smitta andra, eller inte. Då den frågan fått ett svar är det också möjligt att ta ställning till hur detta pass kunde användas. Förhoppningen är naturligtvis att vi åtminstone kunde använda det för smidigt resande.

 

Exitplanen är ingen absolut sanning, den är en vägkarta som förändras beroende på terrängen. Hur väl vi lyckas beror på oss alla, på dig och mig. Vi har lyckats hittills – jag vill tro att vi ska göra det också nu.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40

Statsrådets redogörelse om Finlands säkerhets- och försvarspolitik 2009

Säkerhetsbegreppet omfattar idag betydligt mer än militär försvar, civilförsvar och tryggande av samhällets funktioner. Trots att vi bor och lever i norra Europa kan händelser var som helst i världen påverka vår uppfattning om vårt lands säkerhet. Vi måste också därför bidra till att stärka säkerheten på alla håll. En grundläggande fråga för vårt arbete för den globala säkerheten är vårt biståndsarbete. Utvecklingssamarbetet stöder förebyggande verksamhet, medling och fredsprocesser, återuppbyggnad efter konflikter samt eftervård efter kriser och naturkatastrofer. Det är viktigt att i utvecklingssamarbetet satsa på allt som kan stöda en demokratisk utveckling på olika håll i världen.
11.02.2009 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2009

År 2009 kommer att präglas av den ekonomiska recession som vi nu befinner oss i. Frågan nu är bara hur djupt vi sjunker och hur länge den varar. Statsrådet har redan avgett ett förslag till en första tilläggsbudget med ordentliga stimulansåtgärder. Efter beslutet har budgeten och den första tilläggsbudgeten tillsammans en stimulanseffekt för 2009 som enligt Europeiska kommissionens jämförelse är den tredje största bland EU:s 27 medlemsländer. Resten av den politik om förs under året och de propositioner regeringen avger kommer alla att speglas mot denna bakgrund.
10.02.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2009

Det ekonomiska läget ser nu mycket annorlunda ut än vad det gjorde i mitten av september när vi diskuterade budgetförslaget i remissdebatt. Nu, tre månader senare, befinner vi oss i en ekonomisk tillbakagång, där dåliga prognoser var och annan vecka ersätts av nya, ännu sämre prognoser. Det har vi märkt genom ökade samarbetsförhandlingar, uppsägningar och permitteringar. Nästa år kommer att avvika från det vi blivit vana med under en längre tid. Vi är rädda för att arbetslösheten kommer att öka och den ekonomiska tillväxten att avta. Nu är goda råd dyra. Det gäller att anpassa budgetåtgärderna till den uppkomna situationen och rikta in dem på åtgärder som stimulerar inhemsk produktion, konsumtion och sysselsättning.
15.12.2008 kl. 00:00