E svänger – å hastot

02.04.2021 kl. 06:29

I likhet med många andra har jag alltid trivts i arbeten där den ena dagen inte är den andra lik. Det här yrket är i allra högsta grad ett sådant. Svängningarna är snabba, i vissa fall kan det ändra från timme till timme. Ibland får man höra att politik är tråkigt, men jag kan intyga att det finns ibland stunder då det är utmanande att hänga med i alla rörelser även om man i princip sitter mitt i beslutens centrum. Men samtidigt befinner vi oss mitt i en helt ny situation med allt vad coronan innebär.

Påskveckan, som brukar vara en mellanvecka i riksdagen med tid för att röra sig på fältet, byttes i år ut mot arbete i utskotten med temat begränsningarna i rörelsefriheten. Inprickade möten inhiberades i sista stund efter att grundlagsutskottet gav sitt utlåtande om propositionen och regeringen drog tillbaka sitt förslag. Förutom beslutet om rörelsefriheten sände regeringen ut ett förslag om fortsatt vaccineringsordning på utlåtanderunda.  Det har engagerat många. Slutgiltigt beslut inväntas av regeringen 13 april.

Ett av de ämnen som berört många familjers vardag under året är distansundervisningen. Vi klarade generellt av övergången till distansundervisningen mycket bra, vilket även framgår i internationella jämförelser. Samtidigt kommer rapporter om att det råder en ökad skillnad mellan skolor i hanteringen av digitala verktyg. Bland annat är den tekniska utrustning väldigt varierande i olika kommuner.

Då jämlikhet genom åren varit en hörnsten i den finska utbildningen, är det av största vikt att detta problem granskas och beaktas - det är inte bra att vi nu får en allt större digital klyfta inom utbildningsfältet.

En långkörare - avfallslagen, ett ämne som väckt mycket engagemang i Österbotten, kom till riksdagen förra veckan. Det ursprungliga förslaget, som var på utlåtanderunda i somras, väckte stor oro för att de små  lokala avfallstransportörerna skulle lida om en kommunal upphandling skulle genomföras . Men nu kan fastighetsägarna själva välja transportör gällande blandavfall. Den slutliga versionen kan ses som en arbetsseger för de lokala företagarnas ögon. 

Modellen överensstämmer också långt med den breda syn som funnits i Vasaregionen och därmed är det glädjande att förslaget korrigerades.

Nationellt talas det ofta om att allt inte gått som på Strömsö. Det kan man säga om taxilagen som förnyades senaste regeringsperiod. Eller som en kollega konstaterade, tänk att en lagändring förstörde en hel bransch. En korrigering var nödvändig, det var viktigt för branschens trovärdighet.

Många av taxilagens utmaningar har uppdagats i de större städerna men också tillgången på taxitjänster har varit ett problem på glesbygden. Till dessa områden är målet att kunna utarbeta ett slags joursystem igen, vilket tillämpades innan. I den förnyade lagen vill man även ingripa den svarta ekonomin och utveckla förarutbildningen genom att bland annat framhäva betydelsen av förarnas lokalkännedom men också att kunna bevisa språkkunskaper.

FPA-resorna, som berör många, behandlades inte nu. Kommunikationsutskottet konstaterade ändå att Social- och hälsovårdsministeriet borde omgående ta tag i de utmaningar som finns kring dem.

En avkopplande påskhelg kommer lägligt för många, njut av den!

Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om propositionen om kommun- och servicestrukturreformen

Det kan vara bra att än en gång påminna oss om varför regeringen har startat denna process. Vi vet att befolkningsunderlaget och servicebehovet kommer att ändras så pass mycket under de kommande åren, att samhällets resurser inte räcker till för att stå för notan om serviceproduktionen inte rationaliseras. Lösningen måste därför bli att stärka kommunernas möjligheter att garantera servicen.
03.10.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00