Programmet för hållbar tillväxt ska ses som en möjlighet att förnya Finland

15.03.2021 kl. 20:59
Regeringen presenterade idag Finlands preliminära program för hållbar tillväxt och återhämtning.

Av programmets finansiering, som nu omfattar en helhet på cirka 2,1 mrd €, går hälften till grön omställning, en fjärdedel till digitalisering samt nästan 500 miljoner euro till forskning och utveckling. SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson, som representerat SFP i ministergruppen, ser stora möjligheter för Finland att bli föregångare i till exempel grön omställning.

- Detta är en storsatsning, som ska ses som en möjlighet att förnya Finland. Det är en möjlighet för oss att göra betydande insatser för att minska på växthusgaser, ökad produktivitet och tillväxt, höja sysselsättningen, försnabba tillgången till vård och främja jämställdhet. Jag är övertygad om att insatser på just dessa områden är det som stöder att få Finland på fötterna igen efter coronapandemin. I dessa helheter är grön omställning och digitalisering genomgripande i nästan alla pelare, säger Henriksson.

- Vi i regeringen, vetenskapen, näringslivet och många andra är övertygade om att det är investeringar i de här sektorerna som hjälper oss att motverka en mängd utmaningar vi står inför. Samtidigt ger de oss också möjligheter till tillväxt. Det är nu det finns momentum för att sätta i rullning goda nya initiativ, som för med sig tillväxt och innovationer och leder till att vårt samhälle blir allt mer hållbart. Det ligger i varje finländares intresse att ta vara på detta momentum.

Programmet kommer ännu att få respons av EU-kommissionen innan den slutliga versionen skickas till kommissionen i slutet av april.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00