Finländarna har ett starkt förtroende för vacciner – vaccinernas positiva verkningar är mångfaldiga jämfört med kostnaderna

24.02.2021 kl. 21:39

Riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi (SFP) betonade vaccinernas samhälleliga värde i riksdagens vaccingrupps webinarium ”Vacciner – folkhälsans och samarbetets framgångshistoria” onsdagen den 17.2.2021. Rehn-Kivi är grundare och ordförande för riksdagens vaccingrupp. Syftet med tillställningen som ordnades tillsammans med Lääketeollisuus ry var att öka och förstärka basinformationen, förståelsen och tilliten på vacciner och på att vaccinera sig. Vid tillfället talade Finlands toppexperter om vaccinernas olika skeden från utveckling till ibruktagande. Det kom fram att vaccinationstäckningen i Finland allmänt är på en god nivå. Finländarnas förtroende för vacciner hör likaså till världstoppen och 95 procent av finländarna anser att de vacciner som ges i vårt land är både effektiva och säkra.

  • Det nationella vaccinprogrammet hör till de bästa förebyggande åtgärderna med tanke på folkhälsan. Coronaepidemin påverkade förra våren vaccineringarna av småbarn på ett oroväckande sätt, men nu har trenden vänt och epidemin verkar inte ha haft någon betydande inverkan på vaccinationstäckningen i Finland, säger Rehn-Kivi.

 

Rehn-Kivi gläds också över att Omakanta-tjänsten utvecklats och att man där nu kan hitta sina nyaste vaccinuppgifter.

  • Systemet måste ännu utvecklas men jag ser fram emot att vi snart har ett fungerande digitalt vaccinkort så att envar bättre kan hålla koll på sina egna vaccinationer. Till näst följer vi utvecklingen av coronapasset och hoppas på att vi snabbt kan ta det i bruk, säger Rehn-Kivi.

 

I tillställningen deltog utöver riksdagens vaccingrupp Susanna Sonninen från Lääketeollisuus ry:s vaccinexpertgrupp, Mika Rämet från vaccinforskningscentret, Mia Kontio från institutet för hälsa och välfärd, THL, Marjo-Riitta Helle från Fimea, Tiina Mäenpää från hälsovårdarförbundet och Mari Holmroos från FPA.  

Veronica Rehn-Kivi

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30