Sysselsättningen ska vara i fokus

27.01.2021 kl. 12:54
SFP:s ministrar, justitieminister och partiordförande Anna-Maja Henriksson och minister för nordiskt samarbete och jämställdhet Thomas Blomqvist besökte Karleby igår och träffade bland annat representanter för Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite och Karleby stad.

- I Mellersta Österbotten har Soite redan förenat specialsjukvård, socialvård och hälsovård under ett och samma tak. Jag är glad över att regeringen fattat beslut som innebär att verksamheten på Centralsjukhuset i Karleby kan fortsätta obehindrat. De tidigare farhågorna om att bland annat kirurgin skulle drabbas hårt, har nu motats i grind, säger Anna-Maja Henriksson.


- Vårdreformen kommer och i Mellersta Österbotten är man nu väl förberedda, säger Henriksson. 

Hon betonar att Kronobyborna också i framtiden obehindrat ska kunna få sin specialsjukvård i Karleby. 

Under sitt besök diskuterade ministrarna också regeringens arbete under den första halvan av regeringsperioden. 

- Med facit på hand har vi lyckats mycket bra både som regering och som parti. Det går inte att sticka under stol med att coronakrisen försvårat arbetet med regeringsprogrammet, men vi har redan lyckats förverkliga flera av de planerade åtgärderna, säger Henriksson.

- Bland annat har vi sänkt industrins elskatt till miniminivå, tryggat fulljour för Vasa centralsjukhus, sett till att Svenska teatern blir nationell huvudscen, sett till att de  språkliga rättigheterna nu beaktas bättre i förslaget till social- och hälsovårdsreform samt påbörjat arbetet med den förnyade nationalspråkstrategin. För att inte tala om många viktiga infrastrukturprojekt runtom i landet, fortsätter Henriksson. 

Sysselsättningen ska vara i fokus

Inför den kommande halvtidsrian poängterar Henriksson och Blomqvist vikten av att uppnå de sysselsättningsmål som regeringen fastslagit.

- Vi har sagt att vi ska fatta beslut för att nå upp till 80 000 nya arbetstillfällen. Beslutet om avskaffande av pensionsslussen i december var viktigt . Det var ett centralt steg, men nu behövs en fortsättning för att målet ska nås, säger Blomqvist.

- Nu är det viktigt att alla tänkbara förslag hålls på bordet och inte utesluts på förhand.  En ordentlig höjning av hushållsavdraget är en av de åtgärder vi ännu måste granska noggrannare. Här är det viktigt att också utvärdera erfarenheterna från vårt västra grannland Sverige, säger Henriksson.

På grund av coronakrisen ökade arbetslösheten i Finland. I november 2020 fanns det 27 000 fler arbetslösa i landet jämfört med året innan. 

- Trots att Finlands ekonomi klarat coronakrisen bättre än många andra länder, är det viktigt att inse hur stor effekt krisen har på våra företag och arbetsplatser. Regeringen kommer att göra sitt yttersta för att vi ska klara oss ur detta helskinnade, säger Blomqvist.

 
Thomas Blomqvist och Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15