Covid-19, en ovälkommen gäst!

02.12.2020 kl. 06:10
”Bästa Corona-virus!



Jag ber dig dra dit pepparn växer. Vi har fått nog. Vi vill inte ha dig i vår närhet mera. Du förstör vår vardag, du gör mänskor olyckliga och sjuka. Du dödar. Så kan du vara hygglig och ta ditt pick och pack och ge dig iväg.”

Det här kunde vara inledningen till en skolelevs uppsats. Men det är mina tankar. Jag tror att vi alla, oberoende av vem vi är, delar känslan gällande coronaviruset. Vi är trötta på läget, vi är trötta på alla restriktioner, vi är trötta på att inte kunna umgås som vi varit vana vid. Vi är oroliga för våra äldre och de som hör till en riskgrupp. Vi blir irriterade över mänskor som inte följer regler. Många mår mentalt illa, många känner sig ensamma. Ska det aldrig ta slut?

 

Men vi måste stå ut. Jag är säker på att vi klarar det fastän vi har jobbiga veckor framför oss. Vi vet att julen blir annorlunda. Men jag vill också ingjuta hopp i alla. Vaccinet finns runt hörnet. Det är fantastiskt hur våra forskare runt om i världen lyckats jobba fram flere olika coronavaccin på rekordtid. 

 

Begränsningarna och restriktionerna ger resultat om vi alla bjuder till. Det såg vi i våras.

 

Senaste vår då vi utlyste undantagsförhållanden och tog i bruk beredskapslagen visste vi väldigt lite om hur viruset skulle bete sig. Krismedvetenheten infann sig snabbt hos finländarna. Tillsammans lyckades vi såpass bra, att vi länge hört till de länder som klarat situationen allra bäst, såväl sett till antalet dödsfall som den ekonomiska utvecklingen.

 

Under sommaren gick vi mot ljusare tider. Vi hade veckor med bara en handfull fall per dag. Också hösten var lugn, med ett incidenstal på ca 10 fall/100 000. Regeringen satte gränsvärdet för inresa till Finland vid 25 fall/100 000 på två veckor. Och dagen kom då vi kunde öppna upp för resor från Sverige där läget förbättrats. Det var 19 september.

 

Sedan började läget försämras runt om i Europa. I huvudstadsregionen ökar nu fallen med sådan fart att läkarexpertisen befarar att toppen nås under julhelgen och att bristen på personal då kan vara ett faktum. Allt som kan göras måste därför göras. Dels för att platta smittspridningskurvan och dels för att trygga sjukvårdens kapacitet.

 

Den senaste veckan har röster höjts för att regeringen borde ta beredskapslagen i bruk. Grundlagsutskottet har varit tydligt i sina utlåtanden. Beredskapslagen kan inte användas för säkerhets skull. Alla andra tillbudsstående medel måste först användas. Om det är absolut nödvändigtvis ger den möjlighet att begränsa individens rörelsefrihet samt rätt för statsmakten att ta vårdapparaten i sitt grepp. En stängning av Nyland likt den som gjordes i våras ser jag inte som en lösning. Viruset finns idag i hela landet.

 

De begränsningar man infört i huvudstadsregionen är nödvändiga. Det finns exempel runt om i landet där man lyckats platta kurvan, som i t.ex. Vasa sjukvårdsdistrikt. Huvudstadsregionen är förstås mycket tätare befolkad. Men också här lyckades vi på våren. Låt oss tro att det ska vägen också nu.

 

Jag ser redan fram emot nästa år. Mycket tyder på att vi då har ett eller flere vaccin som är så trygga att vi kan börja vaccinera befolkningen. Och då får coronaviruset faktiskt ge sig!

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Gruppanförande om Lissabonfördraget

10.04.2008 kl. 15:10

Regeringens proposition om godkännande av Lissabonfördraget

Lissabonfördraget stärker den Europeiska unionens dimension på flera sätt; öppenheten ökar, ett verktyg för medborgarpåverkan införs, de grundläggande fri- och rättigheterna samt de mänskliga rättigheterna får samma status som unionens grundfördrag. Fördraget ger utan vidare unionen de verktyg som behövs för att tackla existerande och kommande utmaningar. I fördraget slås fast att unionen skall bygga på de gemensamma värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättstatsprincipen och respekt för de mänskliga rättigheterna.
10.04.2008 kl. 18:30

Statsrådets trafikpolitiska redogörelse

Finland är ett geografiskt sett stort men glesbebyggt land. Hela en femtedel av invånarna bor i huvudstadsregionen, och en klar majoritet bor i tätorter och städer. Logistiskt sett är Finland en ö, eftersom den absoluta merparten av vår utrikeshandel fraktas sjövägen. Allt detta ställer stora krav på trafikförbindelserna i vårt land. Trafiklösningarna måste stöda regionernas utvecklingsmöjligheter och möjligheten att bo överallt i Finland, fungera så att de stöder medborgarnas vardag och sörja för näringslivets behov av transporter. Fungerande trafiksystem och en god infrastruktur är förutsättningar för allas våra dagliga liv. Arbets- och skolresor, uppköp och fritidsresor är en naturlig del av vår vardag och trafiken en naturlig del av vårt liv.
01.04.2008 kl. 13:30

Remissdebatt om statsrådets redogörelse om ramarna för statsfinanserna 2009-2012

Ett lands framgång beror på många saker - kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet för att ta några exempel. En annan framgångsfaktor är sysselsättningen. Det är därför som Matti Vanhanens regering gör rätt när den prioriterar sysselsättningen.
25.03.2008 kl. 12:15

Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkas verksamhet

Gruppanförande
11.03.2008 kl. 14:55

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15

Interpellationsdebatt om nedläggning av Stora Ensos fabriker och statens ägarpolitik

Att en fabriksnedläggning slår hårt mot den ort och region där den är verksam vet och förstår vi alla. Vi vet också vilken press beslutet sätter på arbetstagarna, deras familjer samt de lokala och regionala beslutsfattarna. Hoten om arbetslöshet och försämrade ekonomiska utsikter är tunga att bära med sig för alla inblandade. Det här har vi kunnat erfara på flera håll och i flera sektorer under de senaste åren i Finland. Den globala ekonomin för med sig nya utmaningar också för oss. Bolag verksamma i Finland spelar på samma globala marknad och med samma regler som bolag verksamma på helt andra håll. Finland är inte en åtskild del av Europa och världen - På gott och ont.
13.02.2008 kl. 16:30