Nu är den andra vågen här

11.10.2020 kl. 06:08

Den här veckan började med nyheterna om att antalet coronavirusfall i Vasa hade ökat oroväckande mycket under förra veckoslutet. Antalet nya fall i Vasa har därefter duggat tätt, och hela Österbotten har påverkats. Det här är förstås något som måste tas på största allvar.

 

Vasa sjukvårdsdistrikt har agerat snabbt och smidigt denna vecka. Vi får hoppas att smittspridningen har nått sin kulmen och att de åtgärder man tagit till lokalt och regionalt nu bär frukt. Det är bra att användningen av munskydd har blivit en allt vanligare syn i Österbotten och att varje österbottning inser hur viktigt det är att alla tar sitt ansvar för att minska smittspridningen. Finländarna gjorde ett enormt gott jobb i våras. Samma ”talkoanda” måste vi hitta nu. Det gäller att hålla avstånden, ha en god handhygien och använda munskydd. Göra distansjobb när det är möjligt och undvika större folksamlingar. Dessutom uppmanar jag alla som kan och har möjlighet att ladda ner coronablinkerappen. Den gör smittspårningen enklare och snabbare. I nuläget har redan över 2 miljoner finländare laddat ner appen, och den har blivit ett viktigt verktyg då det gäller att bryta smittkedjor.

 

Inom regeringen tar vi den ökande smittspridningen på stort allvar. Den här veckan togs beslut att restaurangerna, barerna och nattklubbarna i landskap som befinner sig i accelereringsfasen ska stänga tidigare, redan kl. 23 och alkoholförsäljningen slutar senast kl. 22. Hit hör bland annat Österbottens och Nylands landskap. I andra landskap ska restaurangerna, barerna och nattklubbarna stänga senast kl. 1.00 och avsluta alkoholförsäljningen kl. 24. Jag vet att det här beslutet är särskilt tungt för de företagare som jobbar inom branschen. Men ju snabbare vi lyckas stoppa spridningen, dess snabbare kan vi igen återgå till normala öppethållningstider.

 

Regeringen kommer nästa vecka att fortsätta diskussionerna kring coronaläget och eventuella tilläggsåtgärder. Det är viktigt att de lokala och regionala aktörerna som nu har det huvudsakliga ansvaret för att stoppa smittspridningen har tillräckligt med verktyg. Ändringar till smittskyddslagen bereds som bäst på social- och hälsovårdsministeriet för att utöka verktygsbacken.

 

Jag tror att det vid detta skede blivit relativt klart för de flesta att coronaviruset kommer att fortsätta påverka oss under en längre tid framåt. När det första säkra vaccinet kommer ut på marknaden kommer nog hela världen att dra en lättnadens suck. Finland har klarat sig relativt bra hittills och det var med glädje jag denna vecka läste en rapport som visar att de nordiska länderna hittills klarat krisen bättre än de flesta såväl gällande ekonomin som hälsan och att Finland faktiskt hade klarat sig bäst. Något har vi alltså gjort rätt.

 

I regeringens budgetförslag som offentliggjordes i sin helhet denna vecka finns också många viktiga verktyg för att bekämpa coronaviruset. Vi vill säkerställa att alla får den vård som de behöver samtidigt som det ska finnas tillräckligt mycket pengar för coronatestning och vaccin. Kommunerna och sjukvårdsdistrikten får därför betydande tilläggsstöd. Dessutom satsar vi totalt 450 miljoner för att minska den vårdskuld som uppstått när bland annat operationer och tandvård skjutits upp på grund av corona. Det här är mycket viktigt för den finländska folkhälsan
Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00

Redogörelsen om detaljhandelns struktur och utveckling

Det är rätt vanligt att folk idag beklagar sig över både internationaliseringen och globaliseringen. Ofta framställs dessa som nya och obehagliga fenomen för Finland. Jag frågar mig om man då har glömt sitt eget lands historia och bakgrund, sade Roger Jansson i sitt gruppanförande.
26.04.2006 kl. 00:00

Regeringens budgetramar 2007-2011

Rapporteringen och slutsatserna från regeringens budgetramförhandlingar varierar beroende vem man lyssnar på. Dels har det talat om regeringskris och avgångar, dels om konstruktiva diskussioner. Kontentan är ändå den, att regeringen kom överens om att ge fortsatt stöd till lantbruk och landsbygd också efter att EU-stöden skärs ned. Exakta eurobelopp kan givetvis inte slås fast förrän förhandlingarna med EU avslu-tats. Det är inget nytt i det. Så har vi agerat redan i tolv år.
28.03.2006 kl. 00:00