Nu är den andra vågen här

11.10.2020 kl. 06:08

Den här veckan började med nyheterna om att antalet coronavirusfall i Vasa hade ökat oroväckande mycket under förra veckoslutet. Antalet nya fall i Vasa har därefter duggat tätt, och hela Österbotten har påverkats. Det här är förstås något som måste tas på största allvar.

 

Vasa sjukvårdsdistrikt har agerat snabbt och smidigt denna vecka. Vi får hoppas att smittspridningen har nått sin kulmen och att de åtgärder man tagit till lokalt och regionalt nu bär frukt. Det är bra att användningen av munskydd har blivit en allt vanligare syn i Österbotten och att varje österbottning inser hur viktigt det är att alla tar sitt ansvar för att minska smittspridningen. Finländarna gjorde ett enormt gott jobb i våras. Samma ”talkoanda” måste vi hitta nu. Det gäller att hålla avstånden, ha en god handhygien och använda munskydd. Göra distansjobb när det är möjligt och undvika större folksamlingar. Dessutom uppmanar jag alla som kan och har möjlighet att ladda ner coronablinkerappen. Den gör smittspårningen enklare och snabbare. I nuläget har redan över 2 miljoner finländare laddat ner appen, och den har blivit ett viktigt verktyg då det gäller att bryta smittkedjor.

 

Inom regeringen tar vi den ökande smittspridningen på stort allvar. Den här veckan togs beslut att restaurangerna, barerna och nattklubbarna i landskap som befinner sig i accelereringsfasen ska stänga tidigare, redan kl. 23 och alkoholförsäljningen slutar senast kl. 22. Hit hör bland annat Österbottens och Nylands landskap. I andra landskap ska restaurangerna, barerna och nattklubbarna stänga senast kl. 1.00 och avsluta alkoholförsäljningen kl. 24. Jag vet att det här beslutet är särskilt tungt för de företagare som jobbar inom branschen. Men ju snabbare vi lyckas stoppa spridningen, dess snabbare kan vi igen återgå till normala öppethållningstider.

 

Regeringen kommer nästa vecka att fortsätta diskussionerna kring coronaläget och eventuella tilläggsåtgärder. Det är viktigt att de lokala och regionala aktörerna som nu har det huvudsakliga ansvaret för att stoppa smittspridningen har tillräckligt med verktyg. Ändringar till smittskyddslagen bereds som bäst på social- och hälsovårdsministeriet för att utöka verktygsbacken.

 

Jag tror att det vid detta skede blivit relativt klart för de flesta att coronaviruset kommer att fortsätta påverka oss under en längre tid framåt. När det första säkra vaccinet kommer ut på marknaden kommer nog hela världen att dra en lättnadens suck. Finland har klarat sig relativt bra hittills och det var med glädje jag denna vecka läste en rapport som visar att de nordiska länderna hittills klarat krisen bättre än de flesta såväl gällande ekonomin som hälsan och att Finland faktiskt hade klarat sig bäst. Något har vi alltså gjort rätt.

 

I regeringens budgetförslag som offentliggjordes i sin helhet denna vecka finns också många viktiga verktyg för att bekämpa coronaviruset. Vi vill säkerställa att alla får den vård som de behöver samtidigt som det ska finnas tillräckligt mycket pengar för coronatestning och vaccin. Kommunerna och sjukvårdsdistrikten får därför betydande tilläggsstöd. Dessutom satsar vi totalt 450 miljoner för att minska den vårdskuld som uppstått när bland annat operationer och tandvård skjutits upp på grund av corona. Det här är mycket viktigt för den finländska folkhälsan
Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15