Forskning behövs över hur skolstängningar påverkar barnen

14.09.2020 kl. 13:47
Sedan år 1990 har ungefär 100 grundskolor lagts ner varje år, vilket betyder att över hälften av landets grundskolor har stängts under de senaste 30 åren.

Nedläggningarna drabbar nästan kategoriskt skolor på landsbygden och i skärgården. Den här utvecklingen bekymrar 


- Skolan är mycket mer än bara en undervisningsenhet. Skolan är en viktig livsnerv på mindre orter och det sociala nätverket som uppstår kring skolan har stor betydelse på det lokala planet, säger riksdagsledamot (SFP) och Skärgårdsdelegationens ordförande Sandra Bergqvist.

Trots att omfattande skolnedläggningar har skett finns det ytterst lite forskning om hur stängningarna påverkat barnen. 

- Alla barn har rätt till en jämlik och trygg skolgång. Skolnedläggningar motiveras ofta med inbesparningar men forskning saknas i hur skolsammanslagningar och lång skolväg påverkar barns och ungas psykiska och fysiska välmående och de social- och hälsovårdskostnader det här medför, säger Bergqvist

Bergqvist och hela skärgårdsdelegationen vill se forskning kring effekterna som skolnedläggningar har på barn- och unga. Skärgårdsdelegationen beslöt vid sitt förra möte att utreda möjligheterna att föra frågan vidare tillsammans med landsbygdspolitiska aktörer.
Sandra Bergqvist

Gruppanföranden

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00