Äntligen kan vi öppna till Sverige

11.09.2020 kl. 12:41

- Så gott som varje dag då jag vaknat det senaste halvåret har jag önskat att det är idag vi kan öppna gränserna till hela Norden. Både som finländare och i mitt uppdrag som nordisk samarbetsminister har de stängda gränserna varit ett tecken på att allting inte är som det ska, säger minister Thomas Blomqvist.

Regeringen har beslutat att luckra upp inreserestriktionerna så att de som kommer från länder med maximalt 25 smittade per 100 000 invånare på två veckor inte behöver sitta i karantän. Det har även fattats beslut om specialvillkor för gränsområdena. Det här betyder bland annat att resandet mellan Sverige och Finland blir lättare.

- Med inget annat land har Finland så täta kontakter som med Sverige. På det ekonomiska planet är det här mycket klart, drygt tio procent av såväl vår export som import sker med Sverige och det finns flera företag som ägs av både finländska som svenska intressenter. Men minst lika viktiga är de personliga banden mellan invånarna. Väldigt många finländare har nära familj, släktingar och bekanta i grannlandet. Det har känts mycket hårt att höra om situationer då till exempel människor inte kunnat träffa sina nyfödda barnbarn eller haft svårt att besöka sina ålderstigna släktingar.

Bedömningen är nu att gränsöppnandet kan ske säkert och tryggt bl.a tack vare en förbättrad testnings- och spårningskapacitet. I fortsättningen krävs ett negativt coronatestresultat för att resa till Finland om antalet fall är över 25 per 100 000 invånare. Det här gäller ändå inte de flesta nordiska eller baltiska länder.

- Regeringens viktigaste uppgift är att värna om finländarnas liv och hälsa. Nu har vi ändå redskapen att kunna öppna gränserna och tillåta inresa under vissa villkor och för Sveriges del bidrar naturligtvis det dramatiskt förbättrade smittläget. Speciellt gläder det mig att vi nu kan ge tydliga budskap till våra gränsregioner där en stängd gräns hör till allt annat än det normala. En stängd gräns med gränskontroller har försvårat vardagen på ett mycket besvärligt och beklagligt sätt. Vi ser även ekonomiska förluster för våra länder, våra företag och privatpersoner och en hel del andra utmaningar i våra gränsregioner. 

Thomas Blomqvist

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55