Bra att social- och hälsovårdsministeriet kommit med klara besked.

26.08.2020 kl. 13:27
Bra att social- och hälsovårdsministeriet äntligen kommit med klara besked då man konstaterar att kryssningar fortsättningsvis inte kräver karantän så länge man inte gått i land i Sverige.

Efter flera veckor av förvirring kring regelverket meddelade social- och hälsovårdsministeriet idag tydligt vad som gäller. Ingen karantän kommer heller i fortsättningen krävas om man varit på kryssning med en passagerarfärja.

- Jag är glad att man nu äntligen tydligt kommunicerat vad som gäller i frågan så att man skingrar osäkerheten. Eftersom medborgare är duktiga på att följa rekommendationer, vilket är en bra sak, är det också oerhört viktigt med klara och tydliga direktiv, säger Ålands riksdagsledamot och svenska riksdagsgruppens vice ordförande Mats Löfström.

- Därför har det också varit mycket olyckligt med denna förvirring och att det tagit flera veckor av frågor från rederier, medborgare, politiker och media innan någon med säkerhet kunnat svara på vilken linje som faktiskt gäller i just detta ärende. Så kan det bara inte vara, säger Löfström.

Osäkerheten fick genast konsekvenser för rederierna och turistföretagare på Åland som fått avbokningar trots att de inte fått några nya direktiv. Ingen information hade heller publicerats via officiella kanaler på ministeriets, THL:s eller gränsbevakningsväsendets hemsida.

- Mig veterligen har man inte kunnat konstatera någon smittospridning från ombord på fartygen i Sverigetrafiken under sommaren. Rederierna har arbetat hårt med rutinerna och det har varit tryggt på fartygen. Nu är dessutom coronaläget i Sverige dramatiskt mycket bättre än i juni. Därför skulle det ha varit ologiskt att införa stängare rekommendationer än tidigare eftersom rekommendationerna uppenbarligen varit tillräckliga också i en mycket värre fas av pandemin. Dagens besked är välkommet, säger Löfström.

Löfström har varit i mycket aktiv kontakt med social- och hälsovårdsministeriet samt regeringen under denna tid av oklarhet som startade den 3 augusti.

- Det är viktigt att generellt påminna om att coronapandemin är långt ifrån över och att det är avgörande att alla fortsätter agera ansvarsfullt som hittills. Det är ändå viktigt att det hela tiden finns klara motiv och en nödvändighet för varje begränsande åtgärd eftersom det har en konsekvens och en kostnad. Just därför är det avgörande att direktiv är klara, tydliga och väl underbyggda. Här finns rum för förbättring och det är viktigt att man ser över rutinerna så att den här typens osäkerheter alltid ska kunna undvikas, säger Löfström.

Mats Löfström

Gruppanföranden

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15