Semestra i hemlandet!

10.06.2020 kl. 06:41
Coronaviruset fortsätter lägga sin prägel på hur vi lever vårt liv till vardag och till fest. 

Vi har firat skolavslutning och studentdimissioner på ett helt annorlunda sätt än vi varit vana med. Men eleverna fick sina betyg och studenterna sina mössor. Vi har sjungit ”Den blomstertid” i kör över nätet och våra barn och unga har kunnat glädja sig åt att skolterminen nu är över och sommaren står för dörren.

 

Beslutet att öppna skolorna för de sista två veckorna visade sig vara rätt. Sällan har så många finländska barn glatt sig så mycket över att få gå till skolan, träffa sina kompisar och sina lärare. Det blev en viktig avrundning på en alldeles exceptionell vårtermin.

 

Nu står också semestersäsongen för dörren. Jag tror att för många är årets drömsemester att få upptäcka sitt eget land eller få umgås med sina nära och kära på sommarstugan. Plötsligt känns det befriande och lockande att ha ett eget sommarhus att ta sin tillflykt till. Inte underligt att sommarstugorna nu går åt som smör i solen.

 

Med tanke på hur jobbigt den inhemska rese- och restaurangbranschen haft det, kan var och en av oss nu hjälpa till att få hjulen att snurra. Istället för solsemestern till Italien eller stadssemestern till Paris, kan vi åka till ställen i vårt eget land som vi aldrig besökt. Jag är helt övertygad om att det finns en hel del sådana. För nylänningarna kan jag varmt rekommendera ett besök i Österbotten, till Kvarkens världsnaturarv, och en spännande resa från Kristinestad längs kusten upp till Karleby. På vägen finns massor av fina platser att se och uppleva.

 

Regeringen kommer den här veckan att fortsätta diskutera öppningen av våra inre gränser. EU-kommissionen rekommenderar att alla länder öppnar upp innan slutet av juni. Än så länge fortsätter vi i Finland att rekommendera att du semestrar i hemlandet. Helt enkelt av den orsaken att Coronaviruset ännu inte är besegrat. Var och en av oss kan också påverka hur utvecklingen går. Vi kan faktiskt också den vägen påverka landets ekonomi. Klarar vi av att hindra att viruset sprider sig så att vi undviker eller får en lindrig andra våg till hösten, ja då kan vi spara miljarder. Börjar viruset sprida sig snabbt igen och vi får en väldigt jobbig andra våg med många insjuknade, ja då blir ekonomin än mera trängd. Därför gäller det att under hela sommaren fortsätta minnas att hålla distans, undvika trängsel och se till att hålla en god handhygien. Färdas man i fulla bussar eller spårvagnar, ja då kan man använda munskydd.

 

Tänker vi lite längre tillbaka i tiden så var det inte speciellt vanligt att man åkte utomlands på semester. Jag minns att min första utlandsresa gick till Sverige. Med färjan från Jakobstad till Skellefteå. Det var på 1970-talet och jag var runt tio år gammal. Då var en resa till Sverige bland det bästa man kunde tänka sig. Och fortfarande tycker jag ju att det är otroligt trevligt att semestra i Sverige. Men i sommar står jag över. 

 

Upplevelser ska det vara, och vilken tur att vi har Åland. En cykelsemester på Åland kan ju bli en riktig hit denna sommar. Vem vet? Tänk vad allt ett litet men farligt virus kan få till stånd!

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om kommunernas ekonomi

05.11.2003 kl. 00:00

Responsdebatt om regeringens EU-redogörelse

01.10.2003 kl. 00:00

Regeringens budgetförslag för år 2004

16.09.2003 kl. 00:00

Gruppanförande om den nya regeringens program

25.06.2003 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna 2003-2007

18.06.2003 kl. 00:00

Budgetramarna och tilläggsbudgeten 2003

27.05.2003 kl. 00:00