Snart öppnar caféerna och restaurangerna

24.05.2020 kl. 06:55
Vi har levt i undantagsförhållanden nu i drygt två månader. Många börjar bli hjärtligt trötta på coronaviruset och vad det medför.

Men de goda nyheterna är att allas våra gemensamma ansträngningar gett resultat. I Vasa sjukvårdsdistrikt har vi inte haft många nya coronafall den senaste tiden. I hela landet visar smittkurvan på stadig nedgång.

Därför har vi i regeringen de senaste veckorna lagt mycket tid på hur vi ska öppna upp samhället igen steg för steg, säkert och tryggt. Vi ökar testningen av befolkningen och spårar smittkedjorna. Sedan är det förstås så att vi noga följer med läget. Blir det nödvändigt drar vi i bromsen och återinför restriktioner.

 

Förra veckan öppnades skolorna. Den här veckan kom vi överens om att öppna restaurangerna och caféerna från och med 1.6. Det blir ändå en del begränsningar. Hälften av kundplatserna inomhus får fyllas. Utomhus behöver det finnas tillräckliga avstånd mellan borden. Restaurangerna ska stänga senast kl. 23 och utskänkningen upphör kl. 22. Vi är säkert många som ser fram emot att kunna gå på café med en god vän, njuta av ett gott specialkaffe och något härligt tilltugg. Regeringen kommer att följa läget med två veckors mellanrum och beredskap ska finnas att ytterligare lätta på begränsningarna om allt gått bra eller strängera ifall det blir nödvändigt.

 

Redan förra veckan öppnade personbiljettsförsäljningen till färjetrafiken igen, vilket gör det lättare för många österbottningar att t.ex. arbetspendla till Umeå. Ändå gäller det att minnas att regeringen inte rekommenderar fritidsresor till andra länder. De kommande veckorna kommer vi också att diskutera den frågan närmare såväl nationellt som på EU-nivå. Personligen tror jag nog att ett av de bästa alternativen denna sommar är en stugsemester här hemma i Finland.

 

En viktig del av regeringens nya hybridstrategi testa, vårda, spåra, isolera är att vi får upp testningskapaciteten. Nu har vi en testningskapacitet på ca 8000. Alla som känner att de har symptom borde snabbt kunna testas. Samtidigt behövs tillräckliga resurser till spårningen av smittkedjor. Ju snabbare smittkedjorna kan upptäckas och brytas, dess färre insjuknade. Därför är också en ny mobilapplikation – en smittspårningsapp – en spännande del av Finlands strategi. Jag är mycket glad att man på Vasa centralsjukhus inlett ett pilotförsök med en sådan smittspårningsapp. Pilotförsöket kan ge viktig information för den nationella applikation som utvecklas. Det ska naturligtvis vara frivilligt att använda den och integritetsskyddet ska tryggas.

 

En annan mycket god nyhet är att VCS nu beviljats statsunderstöd för grundandet av ett kompetenscenter för patient- och klientsäkerheten i hela Finland. Något som vi med minister Kiuru aviserade då vi besökte VCS i början av mars i samband med firande av fulljouren. I Vasa sjukvårdsdistrikt har patient- och klientsäkerheten länge varit bland den bästa i landet och man har målmedvetet och långsiktigt arbetat för detta. Med denna satsning får arbetet allt större betydelse och resultaten kan utnyttjas i hela landet.

 

Avslutningsvis, sommaren är snart här. Om en vecka är det skolavslutning och vi går in i juni. Vi ska fortsätta hålla distans och god handhygien, men det roliga är att vi också kan göra mycket av det som hör sommaren till. Köpa glass på torget. Åka båt ut till stugan. Simma i havet. Gå på långa promenader. Grilla mat med vännerna i trädgården. Så trots att det kanske blir lite annorlunda finns det mycket som vi kan glädjas över.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15

Interpellationsdebatt om nedläggning av Stora Ensos fabriker och statens ägarpolitik

Att en fabriksnedläggning slår hårt mot den ort och region där den är verksam vet och förstår vi alla. Vi vet också vilken press beslutet sätter på arbetstagarna, deras familjer samt de lokala och regionala beslutsfattarna. Hoten om arbetslöshet och försämrade ekonomiska utsikter är tunga att bära med sig för alla inblandade. Det här har vi kunnat erfara på flera håll och i flera sektorer under de senaste åren i Finland. Den globala ekonomin för med sig nya utmaningar också för oss. Bolag verksamma i Finland spelar på samma globala marknad och med samma regler som bolag verksamma på helt andra håll. Finland är inte en åtskild del av Europa och världen - På gott och ont.
13.02.2008 kl. 16:30

Riksmötets öppningsdebatt 2008

Vi inleder 2008 i samma tecken som 2007 slutade. Den globala ekonomikurvan pekar neråt, i USA har man redan gått in för stödåtgärder för att stöda den inhemska konsumtionen och i Finland skriver de ekonomiska instituten och bankerna ner sina prognoser för tillväxten 2008.
12.02.2008 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för 2008

Den politiska hösten går mot sitt slut i och med att vi nu tar itu med behandlingen av budgetförslaget för nästa år. Jag vill börja med att tacka kollegerna i finansutskottet för en snabb och smidig behandling, men också regeringen för ett gott utgångsförslag.
17.12.2007 kl. 15:41

Jubileumsplenum Finland 90 år

I medlet av 1800-talet, för snart 150 år sedan började tanken på ett fritt och självständigt Finland ta form, men det dröjde som vi vet ännu ett halvsekel förrän tanken blev konkretiserad. Vi har nyligen firat riksdagens, den moderna folkrepresentationens i Finland, 100-års jubileum och nu är det dags att högtidlighålla våra 90 år av självständighet.
05.12.2007 kl. 14:45

Regeringens redogörelse om nödcentralsreformen

När man läser statsrådets redogörelse om nödcentralsreformen får man lätt den bilden att eftersom reformen var nödvändig så fungerar den – men också att de nya nödcentralerna skulle fungera ännu bättre, och vara ännu mer produktiva och kostnadseffektiva om de bara vore större. Jag skulle egentligen redan i detta skede vilja ställa en fråga om hur många nödcentraler statsrådet anser att vi klarar oss med i Finland, men vet också att svaret på den frågan får vi först om något år. I slutet på 1990-talet fanns det 34 kommunala nödcentraler medan polisen hade 23 alarmeringscentraler. Man kan fråga sig hur många centraler vi totalt kommer att ha efter denna reform. Räcker 10 eller blir det ännu färre?
04.12.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram

Den offentliga ekonomin i Finland står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre medan den arbetsföra befolkningen – och således tillgången på arbetskraft – minskar. De åtgärder som regeringen och övriga offentliga aktörer kan vidta för att korrigera situationen är endast en del i det större sammanhang där även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar en roll.
17.12.2007 kl. 12:35