Viktigt beslut för inhemsk matproduktion

07.04.2020 kl. 16:26
Regeringen har fattat ett viktigt beslut med tanke på den inhemska försörjningsberedskapen, den inhemska matproduktionen och odlarnas verksamhetsmöjligheter.

Beslutet innehåller en förteckning över de näringar och uppgifter där det är nödvändigt att kunna få in utländsk arbetskraft, trots de restriktioner som finns på grund av coronaviruset.

- Det kanske kom som en överraskning för många hur beroende vi är av den utländska arbetskraften inom primärproduktionen, säger Thomas Blomqvist, minister för nordiskt samarbete och jämställdhetsfrågor.

Årligen kommer ca 15 000 utländska säsongsarbetstagare till Finland för att arbeta inom trädgårds-, bär- och växthusodlingen eller inom fiskenäringen. De flesta är kunniga personer som återvänder år efter år och behöver därför inte en omfattande vägledning för sina uppgifter.

- Det har varit viktigt att vi i regeringen nu dragit upp riktlinjerna för de åtgärder som krävs för att kunna få i varje fall en del av den nödvändiga arbetskraften hit och att jordbruks- och trädgårdssektorn samt fiskerinäringen noterats i förteckningen över kritiskt viktiga områden. Samtidigt behöver branschen också inhemska arbetstagare, vi klarar oss inte enbart med den utländska.   Vi vill signalera att det här är en möjlighet för sådana som nu behöver inkomster.

Utmaningen är hur man helt fysiskt skall få utländsk arbetskraft hit och dessutom måste vi försäkra oss om att de som kommer hit gör det via karantän. Det faller på arbetsgivarens lott att ordna med transporterna och att garantera karantänsliknande förhållanden, men regeringens beslut gör detta möjligt för de som kommer hit för jobb inom primärsektorn.

- Det var ytterst viktigt att regeringen så snabbt kunde göra den här linjedragningen. Dels behövs en stor del av arbetskraften nu när odlingssäsongen inleds, men dessutom garanterar detta att odlarna har möjlighet att få den arbetskraft de behöver för upptagning, skörd och plockning av bär, grönsaker och andra produkter, säger Blomqvist.

Thomas Blomqvist

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30