Snabba ryck före en lugn Jul

18.12.2019 kl. 10:14
Året 2019 kommer att gå till historien. I politiken får man ofta vara beredd på snabba och oväntade vändningar, men det här året har varit exceptionellt. Under min politiska karriär har jag aldrig upplevt en höst som denna.

I år har de traditionellt bråda jultiderna överskuggats av en politiskt omvälvande tid. Först avgick ägarstyrningsminister Paatero och några dagar senare, efter att ha suttit i 181 dagar, bad statsminister Antti Rinne om avsked för hela sin regering. Jag befann mig då i Bryssel och ledde ordet vid EU:s justitieministrars rådsmöte.

Förra veckan valdes Sanna Marin till statsminister. Vår nya koalitionsregering leds nu av den yngsta statsministern i världen och av fem kvinnor. Ålder, kön och bakgrund avgör inte vem som sitter vid makten i vårt goda land. Detta är något vi kan vara stolta över och något som har fått mycket synlighet internationellt.

Då Sanna Marin valdes och regeringen tillträdde var jag Washington DC i USA och representerade EU i egenskap av ordförandelandets justitieminister. Nyheten om Finlands nya regering hade spritt sig som en löpeld också i maktens korridorer på andra sidan Atlanten. Det var många som gratulerade och ville tala en stund med mig om detta. Jag träffade bland annat Högsta domstolens domare Stephen G. Breyer och den amerikanske justitieministern William Barr. Vi hade goda diskussioner om demokrati, vikten av utbildning och det transatlantiska samarbetet.

Under hösten har EU-ordförandeskapet inneburit flera resor och internationella möten än vad det vanligtvis brukar vara. Fastän det varit utmanande och hektiskt har det också varit otroligt givande, intressant och roligt att få hålla i ordförandeklubban för 28 länder. Finland och vi finländare är uppskattade och respekterade på den internationella arenan.

Från internationellt till nationellt - denna vecka har riksdagen röstat om budgeten. Jag är stolt över att få vara minister i en regering med ett regeringsprogram som andas framtidstro och vill göra Finland till en ännu bättre plats att bo och leva på. Vi satsar på utbildningen, sysselsättning och företagen, vi höjer de lägsta pensionerna och vi förbättrar vägar och järnvägar. Det Finland vi idag bygger upp kommer att stå som bas under kommande årtionde.

Efter en vår med två val och regeringsförhandlingar, och en höst som denna är det nu under julledigheten dags att stanna upp och reflektera. Att påminna sig själv vad och vem man jobbar för. Att finländarna har en god, trygg och fungerande vardag nu och i framtiden.

Under julen så ser jag själv också fram emot att få tillbringa tid med nära och kära. Att förhoppningsvis få ta en tur i skidspåret, att äta god mat och att koppla av. Ett år och ett årtionde lider mot sitt slut. Jag önskar er alla en Fridfull Jul och ett Gott Nytt år!

 

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15

Interpellationsdebatt om nedläggning av Stora Ensos fabriker och statens ägarpolitik

Att en fabriksnedläggning slår hårt mot den ort och region där den är verksam vet och förstår vi alla. Vi vet också vilken press beslutet sätter på arbetstagarna, deras familjer samt de lokala och regionala beslutsfattarna. Hoten om arbetslöshet och försämrade ekonomiska utsikter är tunga att bära med sig för alla inblandade. Det här har vi kunnat erfara på flera håll och i flera sektorer under de senaste åren i Finland. Den globala ekonomin för med sig nya utmaningar också för oss. Bolag verksamma i Finland spelar på samma globala marknad och med samma regler som bolag verksamma på helt andra håll. Finland är inte en åtskild del av Europa och världen - På gott och ont.
13.02.2008 kl. 16:30

Riksmötets öppningsdebatt 2008

Vi inleder 2008 i samma tecken som 2007 slutade. Den globala ekonomikurvan pekar neråt, i USA har man redan gått in för stödåtgärder för att stöda den inhemska konsumtionen och i Finland skriver de ekonomiska instituten och bankerna ner sina prognoser för tillväxten 2008.
12.02.2008 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för 2008

Den politiska hösten går mot sitt slut i och med att vi nu tar itu med behandlingen av budgetförslaget för nästa år. Jag vill börja med att tacka kollegerna i finansutskottet för en snabb och smidig behandling, men också regeringen för ett gott utgångsförslag.
17.12.2007 kl. 15:41

Jubileumsplenum Finland 90 år

I medlet av 1800-talet, för snart 150 år sedan började tanken på ett fritt och självständigt Finland ta form, men det dröjde som vi vet ännu ett halvsekel förrän tanken blev konkretiserad. Vi har nyligen firat riksdagens, den moderna folkrepresentationens i Finland, 100-års jubileum och nu är det dags att högtidlighålla våra 90 år av självständighet.
05.12.2007 kl. 14:45

Regeringens redogörelse om nödcentralsreformen

När man läser statsrådets redogörelse om nödcentralsreformen får man lätt den bilden att eftersom reformen var nödvändig så fungerar den – men också att de nya nödcentralerna skulle fungera ännu bättre, och vara ännu mer produktiva och kostnadseffektiva om de bara vore större. Jag skulle egentligen redan i detta skede vilja ställa en fråga om hur många nödcentraler statsrådet anser att vi klarar oss med i Finland, men vet också att svaret på den frågan får vi först om något år. I slutet på 1990-talet fanns det 34 kommunala nödcentraler medan polisen hade 23 alarmeringscentraler. Man kan fråga sig hur många centraler vi totalt kommer att ha efter denna reform. Räcker 10 eller blir det ännu färre?
04.12.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram

Den offentliga ekonomin i Finland står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre medan den arbetsföra befolkningen – och således tillgången på arbetskraft – minskar. De åtgärder som regeringen och övriga offentliga aktörer kan vidta för att korrigera situationen är endast en del i det större sammanhang där även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar en roll.
17.12.2007 kl. 12:35