Äntligen en regering som levererar

22.02.2020 kl. 09:56
Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo framhåller i tisdagens HBL (18.2) beundransvärt hur den österbottniska företagsamheten får regionen att blomstra.

Han pekar på regionens låga arbetslöshet och mängden företag som både skapas och växer. I sin insändare vänder sig Orpo till SFP och Centern med en förhoppning om att vi ska ta lärdom av den österbottniska mentaliteten i regeringens ekonomiska politik. Specifikt uppmanar han oss att främja flexibilitet och lokala avtal, vilket företagarna i Finland länge efterlyst.

Jag vill personligen tacka riksdagsledamot och partiordförande Orpo för att han lyfter fram den ekonomiska aktivitet och välfärd som i hundratals år präglat min hemregion Österbotten.

Jag har själv länge talat för att den österbottniska företagsamheten och ekonomiska aktiviteten kunde användas som exempel i andra delar av landet. Det är ingen nyhet. Det är heller inte av en slump som arbetslösheten i Österbotten, på Åland och i Nyland är de lägsta i landet. Det finns en stark tradition av att skapa ekonomiska förutsättningar i dessa regioner och en stark vilja att själv vara medskapande.

Regeringen Marin har också som mål att öka lokala avtal baserade på ömsesidigt förtroende mellan parterna. Lokala avtal utvecklas genom att personalen har tillräcklig tillgång till information och möjligheter till inflytande. Det i sin tur är nyckeln till det förtroende som krävs för att ett avtal ska nås. Lokala avtal främjas via kollektivavtalssystemet med målet att få en balanserad kombination av flexibilitet och trygghet och att utveckla sysselsättningen och konkurrenskraften. Detta enligt regeringsprogrammet.

Jag kan inte låta bli att påtala att den föregående regeringen, där Petteri Orpo var finansminister, gick helt bet på att över huvud taget få något till stånd när det gäller främjande av lokala avtal.

I regeringsprogrammet har vi slagit fast att ekonomin ska vara i balans 2023 och att vi ska nå en sysselsättningsgrad på 75 procent. Dessa målsättningar omvandlas till konkreta åtgärder som främjar företagen, sysselsättningen och arbetslivet i Finland. För SFP, som det borgerligt liberala parti vi är, är det naturligtvis av största vikt att regeringen lyckas skapa 60 000 nya arbetstillfällen under denna period. Beslut som innebär 30 000 nya jobb ska fattas i samband med budgetmanglingen i augusti. Det är klart att här behövs många olika typer av åtgärder och kanske också svåra beslut. Det har vi beredskap till.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40

Statsrådets redogörelse om Finlands säkerhets- och försvarspolitik 2009

Säkerhetsbegreppet omfattar idag betydligt mer än militär försvar, civilförsvar och tryggande av samhällets funktioner. Trots att vi bor och lever i norra Europa kan händelser var som helst i världen påverka vår uppfattning om vårt lands säkerhet. Vi måste också därför bidra till att stärka säkerheten på alla håll. En grundläggande fråga för vårt arbete för den globala säkerheten är vårt biståndsarbete. Utvecklingssamarbetet stöder förebyggande verksamhet, medling och fredsprocesser, återuppbyggnad efter konflikter samt eftervård efter kriser och naturkatastrofer. Det är viktigt att i utvecklingssamarbetet satsa på allt som kan stöda en demokratisk utveckling på olika håll i världen.
11.02.2009 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2009

År 2009 kommer att präglas av den ekonomiska recession som vi nu befinner oss i. Frågan nu är bara hur djupt vi sjunker och hur länge den varar. Statsrådet har redan avgett ett förslag till en första tilläggsbudget med ordentliga stimulansåtgärder. Efter beslutet har budgeten och den första tilläggsbudgeten tillsammans en stimulanseffekt för 2009 som enligt Europeiska kommissionens jämförelse är den tredje största bland EU:s 27 medlemsländer. Resten av den politik om förs under året och de propositioner regeringen avger kommer alla att speglas mot denna bakgrund.
10.02.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2009

Det ekonomiska läget ser nu mycket annorlunda ut än vad det gjorde i mitten av september när vi diskuterade budgetförslaget i remissdebatt. Nu, tre månader senare, befinner vi oss i en ekonomisk tillbakagång, där dåliga prognoser var och annan vecka ersätts av nya, ännu sämre prognoser. Det har vi märkt genom ökade samarbetsförhandlingar, uppsägningar och permitteringar. Nästa år kommer att avvika från det vi blivit vana med under en längre tid. Vi är rädda för att arbetslösheten kommer att öka och den ekonomiska tillväxten att avta. Nu är goda råd dyra. Det gäller att anpassa budgetåtgärderna till den uppkomna situationen och rikta in dem på åtgärder som stimulerar inhemsk produktion, konsumtion och sysselsättning.
15.12.2008 kl. 00:00