Offentlig upphandling ska innehålla klimatkriterier

05.02.2020 kl. 17:42

Regeringen sammanträdde till ett klimatseminarium i Nordsjö i Helsingfors i början av veckan för att bland annat fundera över hur offentlig upphandling kunde styras till att bättre främja klimatvänliga alternativ. Det beräknas att värdet av all offentlig upphandling uppgår till 35 miljarder euro varje år. Riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi satt med i upphandlingsarbetsgruppen som förberedde förslaget som ska hjälpa Finland på vägen mot kolneutralitet.


- Det ska vara självklart att offentliga medel satsas på lösningar som är hållbara och klimatsmarta. Kommunerna och samkommunerna står för två tredjedelar av all offentlig upphandling. Redan nu har vi fina exempel från olika kommuner på hur verksamheten kan sporras och upphandlingen göras med tanke på klimatet och miljön. Vi måste se till att i synnerhet de upphandlingar som medför stora utsläpp har tydliga klimatkriterier. Via best practices kan kommunerna också uppmuntras till att sköta upphandlingen på ett hållbarare sätt. Det är alltid bättre med morot än piska, säger Rehn-Kivi.

- Kompetenscentret för hållbar och innovativ offentlig upphandling, KEINO, stöder den offentliga sektorn i strategisk ledning samt i att uppnå målsättningarna gällande kolneutralitet och cirkulär ekonomi. KEINOs verksamhet är beroende av statligt stöd och det är viktigt att denna verksamhet tryggas också framöver, säger Rehn-Kivi.

 
Veronica Rehn-Kivi

Gruppanföranden

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00