Jörn Donner var en stor person

30.01.2020 kl. 20:03

Jörn Donner var både som samhällspåverkare och kulturperson en stor personlighet. Det säger partiordförande Anna-Maja Henriksson och svenska riksdagsgruppens ordförande Anders Adlercreutz efter att ha mottagit budet om Donners bortgång.

– En skicklig politiker och vän har gått bort. Jörn Donner levde ett otroligt rikt liv som en av vår tids stora kulturprofiler och samhällsdebattörer. Då Jörn talade lyssnade alla. Han var påläst, belevad, klartänkt och ibland provokativ, men på ett behagligt sätt. Hans syn på världens gång och skarpa analyser var något jag gärna lyssnade till under våra gruppmöten i riksdagen. Vi hedrar hans minne, säger Anna-Maja Henriksson.

 

Färdigtuggade sanningar var inget för honom, utan han destillerade själv fram sin världsbild, säger Anders Adlercreutz.

– Själv hade jag tyvärr inte möjlighet att arbeta med honom. Men också för den som iakttog riksdagens arbete utifrån var det lätt att märka hur väldigt beläst Jörn Donner var, som människa och politiker. I riksdagen verkade han framför allt i utrikesutskottet och han analyserade världsläget genom att dagligen läsa centrala utländska tidningar och tidskrifter, säger Adlercreutz.

 

Donner satt i riksdagen för SFP först 1987 – 1995, en kort tid 2007 och sedan återkom han 2013 – 2015. Han var riksdagsgruppens ordförande åren 1990 – 1991.

Svenska riksdagsgruppens generalsekreterare Henrik Stenbäck minns Donner som en riksdagsledamot som var mycket lätt att samarbeta med.
– Donner var ju en person som offentligt kunde vara stridbar, men det var aldrig svårt att på daglig basis samarbeta med honom i riksdagen. Han kunde förstås komma med svidande kritik mot riksdagen i sina böcker, men jag tror att det var en plats där han på sätt och vis ändå trivdes. När han gav ut sin bok Sista striden i mars i fjol, ville han uttryckligen göra det i riksdagen, säger Stenbäck.

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00