SFP:s ministrar: Dags för nordiskt e-id

21.01.2020 kl. 16:38

Det har redan i flera år varit uttalat att det ska vara lättare att skaffa mobilabonnemang och öppna bankkonto i Norden, när den gemensamma elektroniska identifikationen (e-id) – som SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson, länge arbetat för – framskrider. Enligt henne är det viktigt att också finländska myndigheter hänger med i utvecklingen, då Danmark och Norge gör framsteg. SFP hoppas se konkreta resultat även i Finland och att frågan prioriteras. 


- Nordens vision är att bli världens mest hållbara och integrerade region. För att det ska uppnås måste vi som människor kunna leva våra dagliga liv så problemfritt som möjligt, även över landsgränserna. Den politiska viljan är klar och det är viktigt att också Finland nu jobbar helhjärtat på myndighetsnivå för att nordiska e-id ska bli verklighet, säger Henriksson. 

Thomas Blomqvist är minister för nordiskt samarbete. Även han vill underlätta individers möjligheter att smidigt kunna flytta, studera, arbeta och för företag att idka handel i de nordiska länderna. 

- Elektronisk identifiering har varit och är en prioritetsfråga för SFP i det nordiska samarbetet. Vår vardag blir allt mer digitaliserad vilket i sig ofta är praktiskt, då vi i vår smarttelefon kan sköta allt från bankärenden till kommunikation med myndigheter till förnyande av bibliotekslån. Då Finland bygger upp ett elektroniskt system att identifiera sig måste det vara modernt och kompatibelt med övriga nordiska och baltiska ländernas system. E-id är en av de gränshindersfrågor som jag kommer att prioritera, säger Blomqvist. 

- I Norden har vi gång efter annan visat att vi är starkare tillsammans. Förtroende, lika värderingar, utbyte av idéer och en nordisk välfärd har stärkt samarbetet genom tiderna. Utmaningarna vi står inför idag är ändå annorlunda än tidigare och kräver nya lösningar av oss. Lösningarna ska passa in i en snabb och digitaliserad värld. Vi får inte bli på efterkälken här, säger SFP:s ministrar på sitt midvintermöte i Borgå.

Nordiska Rådets session gjorde 2017 en rekommendation till de nordiska regeringarna att främja ett gemensamt e-ID.
Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Gruppanförande 7.4

Regeringens förslag till tilläggsbudget
07.04.2010 kl. 17:00

Gruppanförande 18.2

Gruppanförande i debatten i anledning av regeringens redogörelse om Afghanistan
19.02.2010 kl. 09:20

Gruppanförande 9.2

Gruppanförande i riksdagsdebatten i anledning av statsministerns meddelande om regeringens politik
09.02.2010 kl. 13:45

Gruppanförande i responsdebatten om statsbudgeten för år 2010

Äntligen syns det ljus i ändan av tunneln! Enligt färska uppgifter från Statistikcentralen har bruttonationalprodukten svängt till tillväxt under årets tredje kvartal. Det samma gäller åtta av Finlands tio viktigaste exportländer. Men där slutar de goda nyheterna för dagen.
14.12.2009 kl. 13:45

Statsrådets redogörelse om kommun- och servicestrukturreformen

Kommun- och servicestrukturreformen är en av de viktigaste strukturpolitiska förändringsprocesserna som detta land någonsin upplevt. Samtidigt är den ett av denna regerings viktigaste projekt. Det innebär samtidigt att denna redogörelse är av största vikt och vi måste noggrant avväga hur vi ska fortsätta och förädla denna process. De problem som uppstått i reformen måste samtidigt tas på största allvar!
24.11.2009 kl. 15:05

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00