Turbulenta dagar innan 102 år av självständighet

05.12.2019 kl. 09:47
Imorgon fredag stillar sig Finland för att fira 102 år av självständighet efter några otroligt turbulenta dagar inom den nationella politiken.

Just nu har Finland ingen regering i och med att statsminister Antti Rinnes regering avgick efter många turer i tisdags. En tillfällig regering, expeditionsministär, sköter det praktiska tills en ny regering tar över.

 

Jag hoppas för egen del att samma regeringskonstellation kan fortsätta med samma regeringsprogram som uppgjordes i somras men med en ny skeppare vid rodret. Regeringsprogrammet är bra, till exempel gällande svenska språket, utbildning, sjukvård och sjukhus samt infrastruktur.

 

Det väsentliga är nu att vi får en handlingskraftig, enad och stabil regering som kan ta i tu med större och mindre frågor men också ro EU-ordförandeskapet med bravur i hamn.

 

Till självständighetsdagen hinner inte en ny regering till träda. Detta till trots har vi alla orsak att vara stolta över vår dag och fira med den blåvita flaggan i topp. Vi ska känna en stor och ödmjuk tacksamhet. Utan veteranerna och tidigare generationer hade vi inte haft det Finland som vi har idag. Det är vår plikt att minnas och hedra dem som försvarat och byggt vårt Finland. Det gäller att kunna sin historia.

 

I flera årtionden stred vi mot Ryssland eller dåvarande Sovjetunionen, där många österbottningar tappert deltog. Många i samhället minns de förfärliga krigsåren. Efter krigen började Finland ta stora steg framåt. Från agrarsamhälle, där över hälften av finländarna arbetade inom jord- och skogsbruk, gick vi över till industrisamhälle som senare allt mer gick över till servicesamhälle. Idag vinner digitaliseringen allt större fotfäste.

 

Finland är på många sätt en framgångssaga, där vi på ett sekel gått från en fattig och liten stat till att utvecklas till en av världens mest avancerade stater i världen. I och med att vårt ekonomiska välstånd förbättrades så påbörjades också byggandet av vår välfärdsstat – den nordiska välfärdsmodell.

 

Vi i Finland har under senaste århundradet utmärkt oss inom flera sektorer i samhället som exempelvis utbildning, vård och socialtrygghet samt demokratibygge och jämlikhet.

 

Finland utsågs nyligen till världens lyckligaste land med landskapet Österbotten allra högst upp. Samhörigheten, föreningslivet och dess mångfald, friskheten, integreringen, företagarandan, den starka exportindustrin samt sysselsättningsläget ses som våra styrkor. Ja det finns också många utmaningar, till exempel åldersstrukturen.

 

Självständighetsdagen kan firas på många sätt. För egen del är det en ny erfarenhet i och med att vi är bjudna till slottet på presidentens mottagning. Ser fram emot en trevlig och annorlunda kväll med nya bekantskaper. Ja, vi kommer att berätta om vårt fina landskap.

 

Jag vill önska alla en riktigt fin och avkopplande självständighetsdag.

Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15