Framtidsutskottet besöker Vasa

28.11.2019 kl. 09:58
Riksdagsledamot Joakim Strand (sfp) har i egenskap av ordförande bjudit in riksdagens framtidsutskott till Vasa. Tidigare i höst har framtidsutskottet besökt forskningscentret CERN i Schweiz, men utskottets enda officiella inrikesresa är till Vasa.

Framtidsutskottet behandlar ärenden som påverkar samhällsutvecklingen, framtidsforskningen och effekterna av den tekniska utvecklingen. Utskottet behandlar även statsrådets framtidsredogörelse och FN:s 2030-agenda för hållbar utveckling.

 

En viktig del av resan är att föra interna diskussioner om utskottets fokusområden under den förestående valperioden. Utskottet har även träffat/kommer även att träffa representanter från bland annat Vasa stad, Vasa hovrätt,

 

Yrkeshögskolan Novia, Vasa Universitet, Vasa Yrkeshögskola, Wärtsilä, Kvarkenrådet, Vasa Elektriska och Wasa Innovation Center.

 

- Jag uppskattar att så många kolleger från olika partier mitt i den hektiska hösten är beredda att investera två dagar i att besöka Vasa mitt i veckan. Vi inledde med en rundtur för att visa upp olika investeringar - allt från sjukhuset till projekten i Vasklot. Kollegerna njöt även stort av att få besöka Strömsö, och många var övertygade om att det delvis var därför vi fick se Sport vinna på kvällen. "Det gick som på Strömsö!" är ett legendariskt uttryck som lever kvar nationellt! konstaterar Strand.   

 

- Det är värdefullt att kunna ge en djupare bild av energiteknologiklustret och det omkringliggande ekosystemet. Energi- och klimatteknologi från Vasa kan rädda världen. Det är fint att vi har vänner från olika partier och olika delar av Finland som tillsammans med oss i Vasaregionen vill stärka Finland inom just denna sektor! avslutar Strand.

 

På utskottsresan till Vasa deltog framtidsutskottets ordförande Joakim Strand (sfp), viceordförande Pirkka-Pekka Petelius (Gröna), samt utskottsmedlemmarna Marko Asell (SDP), Ville Kaunisto (Saml), Ari Koponen (SF), Sari Tanus (KD) och Sinuhe Wallinheimo (Saml).

 

SINUHE WALLINHEIMO (Saml): ”- Jag tycker alla riksdagsledamöter borde bekanta sig med energiklustret i Vasa. Varje landskap och riksdagsledamot kunde lära sig någonting. Här görs innovationer på världsnivå på många olika områden.”

 

PIRKKA-PEKKA PETELIUS (Gröna): ”- En av framtidsutskottets främsta uppgifter är att bedöma effekterna av den tekniska utvecklingen. Under resan har vi fått inse hur dynamisk Vasaregionen är som utvecklare och fördomsfri användare av nya teknologier. En av regionens starka sidor är samordning av olika verksamhetsområden.”

 

ARI KOPONEN (PS): ”- Varje vecka får vi i plenisalen - speciellt från de gröna - höra anklagelser mot oss finländare om hur vi inte gör något för att hindra klimatförändringen. Besöket till energiklustret i Vasa visar återigen hur mycket vi egentligen gör för att åtgärda problemet. Jag rekommenderar att hela den gröna riksdagsgruppen besöker Vasa!”

 

VILLE KAUNISTO (Saml): ”- Det är fint att kunna föra hem nya lärdomar från Vasaregionens företags- och innovationsvärlden om olika samarbetsmöjligheter.”

 

SARI TANUS (KD): ”- Vasa har en bra ”drive” på många sektorer. Utmaningar måste ses som möjligheter. Inställning och vilja avgör och det finns det i denna stad. Det var fint att se det även i ishallen och bevittna Sports 5-4 vinst över KooKoo.”

 

MARKO ASELL (SDP) ”- Framtidsutskottets resa har gått som på Strömsö, som vi även besökte. Inflytelserika personer från Vasaregionen har bra självförtroende, är modiga och den kreativa ”galenskapen” är klart nyckeln till framgång. Det starka kunnandet och samarbetsförmågan hos företagen garanterar framgång även i fortsättningen. Vasa har ett bra lyft!”

Joakim Strand

Gruppanföranden

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00

Redogörelsen om detaljhandelns struktur och utveckling

Det är rätt vanligt att folk idag beklagar sig över både internationaliseringen och globaliseringen. Ofta framställs dessa som nya och obehagliga fenomen för Finland. Jag frågar mig om man då har glömt sitt eget lands historia och bakgrund, sade Roger Jansson i sitt gruppanförande.
26.04.2006 kl. 00:00

Regeringens budgetramar 2007-2011

Rapporteringen och slutsatserna från regeringens budgetramförhandlingar varierar beroende vem man lyssnar på. Dels har det talat om regeringskris och avgångar, dels om konstruktiva diskussioner. Kontentan är ändå den, att regeringen kom överens om att ge fortsatt stöd till lantbruk och landsbygd också efter att EU-stöden skärs ned. Exakta eurobelopp kan givetvis inte slås fast förrän förhandlingarna med EU avslu-tats. Det är inget nytt i det. Så har vi agerat redan i tolv år.
28.03.2006 kl. 00:00