Flera positiva saker i budgeten

22.09.2019 kl. 05:39
Regeringen har denna vecka kommit överens om sitt budgetförslag för nästa år. Jag ser flera positiva saker i budgeten och tycker att man gott kan säga att regeringens budget och politik inger hopp. Budgeten innehåller flera saker som gynnar Österbotten.

Gällande utbildningen satsar man på alla stadier, från småbarnspedagogiken till universiteten. Den subjektiva dagvårdsrätten återinförs, den grundläggande utbildningen får mer resurser liksom gymnasierna, yrkesskolorna och högskolorna. Dessa framtidssatsningar har varit viktiga för SFP och det är glädjande att regeringen fyller sitt utbildningslöfte. Att man satsar på kunnande och utbildning är av central betydelse när det gäller att stärka välfärden och sysselsättningen. Det viktiga är att vi gör satsningar på utbildningen på alla stadier men ifall vi ska nå vårt sysselsättningsmål på 75 procent är satsningar inom yrkesutbildningen nödvändiga.

För jord- och skogsbrukets del får man också vara nöjd. Bland annat satsas det på miljöstödsprogrammet och kompensationsersättningar. Ett biogasprogram ska genomföras och det anvisas också ett engångsanslag på sammanlagt 7,5 miljoner euro för investeringar i biogas och gödselhantering inom jordbruket 2020 och 2021.  Också finansieringen för det frivilliga programmet för skydd av skogar, det så kallade METSO-programmet, tryggas vilket är viktigt för att skogsägarnas intresse för frivilligt skogsskydd bevaras även i fortsättningen. Visst kommer lantbrukets lönsamhet att vara ansträngd fortsättningsvis, men man gör en del satsningar på exportsidan, som jag ser som en del av lösningen att förbättra lönsamheten.

En fantastisk nyhet för Österbotten är att regeringen föreslår mer pengar till basunderhållet av infrastrukturen – en permanent nivåhöjning på 300 miljoner euro – så att vi kan minska på vår reparationsskuld och förbättra trafiksäkerheten på våra vägar. I stora delar av landet är vägnätet i dåligt skick. En annan glädjenyhet är att den för oss österbottningar så viktiga riksåttan får mer pengar. Det är avsnittet mellan Vassor-Kärklax som ska förbättras med 11 miljoner och planerna är att arbetet kan börja nästa år. Riksåttan utgör livsnerven för oss invånare och våra företag och som ett exportlandskap är vi i Österbotten mycket beroende av ett fungerande transportnät så att både människor och varor kan röra sig smidigt och kostnadseffektivt.

Anders Norrback

Gruppanföranden

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15