Anslaget till Vassor-Kärklax är en fantastisk nyhet

18.09.2019 kl. 16:04
Skam den som ger sig, äntligen!

Det här är en fantastisk nyhet för Österbotten är riksdagsledamot Mikko Ollikainens spontana reaktion då han får höra att förbättringarna av Vassor-Kärklax avsnittet på Riksåttan finns med i Kommunikationsministeriets budgetförslag till nästa års statsbudget.


- Riksåttan är Kustösterbottens livsnerv och otroligt viktig för oss. Just den här sträckan är en flaskhals som nu förbättras genom att bland annat bygga omkörningsfiler, gör trafiken smidigare samt ökar trafiksäkerheten på sträckan bland annat i form av en underfart för vilt. Den här nyheten gläder väldigt många, säger SFPs riksdagsledamot Mikko Ollikainen.

Projektets första del är mellan Vassor-Ölis och kostnadsförslaget är 11 miljoner. Budgetmedel fördelas så att 4 miljoner euro reserveras för år 2020 och 7 miljoner euro år 2021

- Jag hoppas också att trafiksäkerheten i Kärklax kan förbättras samtidigt genom att bygga en underfart där för den trafiken ska bli säkrare. Om det inte lyckas nu inom ramen för dessa budgetmedel måste slutliga planeringen av den inledas genast så att den kan förverkligas inom något år.

Projektet är det enda nya vägprojektet i gamla Vasa län under nästa år i statsbudgeten. Vägplanen ska ännu slutligen godkännas innan projektet kommer igång.

- I min tidigare roll som kommundirektör i Vörå har jag lobbat mycket för detta projekt, som varit aktuellt sedan 1990-talet, och det gläder mig att det råder en stor samsyn kring detta såväl politiskt som intresseorganisationer. Stort tack till alla inblandade lokalt, till partikollegor och andra riksdagsledamöter för stödet.

- Landskapsdirektör Kaj Suomelas reaktion igår om att nästa års budget är det bästa för Österbottens del på flera år fick en fin fortsättning, säger Ollikainen.
Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Regeringens redogörelse om arbetskraftens fria rörlighet inom EU

Jag vill tacka regeringen för en bra redogörelse, men framför allt - en klok slutsats. Det är bra att regeringen driver en fördomsfri och klar politik. Mycket av de hot och risker som framförts i debatten om arbetskraftens rörlighet har handlat mera om skrämselpropaganda än om sakliga argument.
14.03.2006 kl. 00:00

Gruppanförande i interpellationsdebatten om kommunservicen.

"Det är framför allt dags för kommuninvånaren att begära svar av sin kommunledning; Lovar ni att vi klarar oss i trettio år till utan att göra något? Kan min kommun garantera att jag får modern service om tjugo år med dagens strukturer?", sade Eva Biaudet i sitt gruppanförande.
07.03.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2006

Våren har inletts med en presidentvalskampanj som förutom utrikespolitiken, också berörde många aktuella EU- och nationella angelägenheter. Finlands roll i världen kommer att vara intressant under årets gång. På sommaren tar vi över ordförandeskapet för EU, och då har vi en unik chans att visa att Finland är ett land som vill arbeta för ett EU där alla invånare skall känna sig respektfullt behandlade, sade Christina Gestrin.
09.02.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om statsbudgeten för år 2006

Riksdagen har inte enbart ägnat tid åt att maktbalansen i säkerhetspolitiken den senaste månaden. Varje höst begår vi en liten maktkamp mellan riksdag och regering om vem som skall ha sista ordet i fråga om statsbudgeten. Trots att riksdagen har den slutliga budgetmakten är det bra om riksdagens ändringar ändå kan skötas i samråd med finansministeriet för att undvika tekniska misstag.
13.12.2005 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00