En budget som andas framtidstro!

17.09.2019 kl. 20:03

SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson och minister för nordiskt samarbete och jämställdhet Thomas Blomqvist är nöjda med den budget som regeringen Rinne idag har kommit överens om.


- Finland har alla förutsättningar att klara sig bra i framtiden. Nu är det slutsparat på skolan och utbildningen. Den här regeringen håller sitt utbildningslöfte, och satsar nu på hela utbildningsstigen från småbarnspedagogiken till högskoleutbildningen. Den subjektiva dagvårdsrätten återinförs, den grundläggande utbildningen får mer resurser liksom gymnasierna, yrkesskolorna och högskolorna, säger Henriksson.

- Regeringens mål att höja sysselsättningen till 75 % och att 60 000 fler personer sysselsätts är ytterst centralt för att vårt välfärdssamhälle skall kunna utvecklas. Därför är de (24) åtgärderna för att höja sysselsättningen viktiga. Likaså är regeringens linjedragningar för att främja investeringar samt satsningarna på forskning och utveckling ytterst viktiga. Det ska tas fram en företagsstrategi, förslag för att främja lokala avtal bereds och en strategi för att motverka mental ohälsa finns med. Allt det här är sånt som SFP länge lyft upp, konstaterar Henriksson.

- För många företag är bristen på arbetskraft det största problemet. För att göra det lättare att rekrytera utländsk arbetskraft ska ansökningarna behandlas inom en månad. Dessutom ska utländska studerande få stanna kvar i Finland efter att de avklarat sina studier. Det här är viktigt för att höja sysselsättningen, säger Blomqvist.

- Jag är mycket glad över att vi äntligen lyckas höja de allra lägsta pensionerna och att de som lever på garantipension och de minsta folkpensionerna nu kommer att få det bättre. Viktigt är också att vi höjer barnbidragets ensamförsörjartillägg och att beskattningen lindras särskilt för låg- och medelinkomsttagare, slår Henriksson fast.

- När jag ser på budgeten med finlandssvenska glasögon är här också mycket bra saker - vi höjer Folktingets grundfinansiering, nationalspråksstrategin får 200 000 euro årligen, Vasa Centralsjukhus får den utlovade miljonen, Hangö-Hyvinge banan elektrifieras äntligen och dessutom reserveras pengar för att planera en förbättring av Vasa-Seinäjoki banan. Också rekommendationerna för god medicinsk praxis översätts till svenska. Det här är viktiga satsningar, konstaterar Henriksson.

 - För jordbruket finns också flera satsningar i budgetförslaget. Ett biogasprogram ska genomföras och det kommer mera pengar för miljöstödsprogrammet och kompensationsersättningar. Det här behövs för en hållbar inhemsk jordbruksproduktion samtidigt som det hjälper oss att uppfylla våra klimatmål, konstaterar Blomqvist som samtidigt tillägger att pengar för att byta oljeuppvärmning till andra uppvärmningsmetoder i fastigheter är viktigt. Budgeten innehåller också i övrigt rejäla satsningar på klimatet och miljön. 

- Som justitieminister känns det bra att få modernisera våra tingsrätter, så att de utrustas för att kunna uppta bevisning digitalt i framtiden. Det innebär exempelvis att ett vittne inte i hovrätten behöver upprepa det som hen sagt i tingsrätten, utan hovrätten kan se bandupptagningen. Det är en stor reform, som förhoppningsvis sparar både tid och lidande. För ett brottsoffer kan det vara ytterst traumatiskt att bli tvungen att flera gånger upprepa det man varit med om, konstaterar Henriksson.

 - Viktigt är också att vi satsar mera pengar på allt från poliser till åklagare och domstolar. Dessutom har vi också beslutat att vi satsar på försvaret och i budgeten reserverat medel för att inleda arbetet med att ersätta våra jaktplans prestationsförmåga fullt ut. Det här är oerhört viktigt för att Finlands försvar ska vara trovärdigt långt in i framtiden, slår Henriksson fast. 

- SFP har i sin politik alltid lyft fram vårt internationella ansvar och jag är glad att biståndet nu höjs med ungefär 100 miljoner euro totalt samtidigt som flyktingkvoten också höjs, säger Blomqvist. Viktigt är också att vi beslutit att satsa mer på en bra och smidig behandling av uppehållstillstånd. 
Thomas Blomqvist och Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om reformen av upphandlingslagen

Målsättningen med upphandlingslagstiftningen är att säkerställa en fri rörlighet för varor och tjänster samt en välfungerande inre marknad, att effektivera användningen av offentliga medel och främja upphandling av hög kvalitet, samt främja en ökad öppenhet i upphandlingen.
26.11.2008 kl. 16:17

Remissdebatt om statsrådets klimat- och energistrategi

Regeringen har avgivit en av de viktigaste redogörelserna under hela regeringsperioden. Klimat- och energifrågorna bildar idag en helhet som inte kan skiljas åt och som genomsyrar både den nationella och internationella politiken. Vissa ramvillkor är fastställda för Finlands energi- och klimatpolitik genom EU:s klimatpolitik och internatioenlla överenskommelser. Inom Eu har man kommit överens om att utsläppen av växthusgaser skall minska med 20%, energieffektiviteten förbättras så att energiförbrukningen minskar med 20% och andelen förnybar energi av den slutliga energiförbrukningen på EU-nivå ska öka till 20% till år 2020 jämfört med nivåerna år 1990. För Finland betyder det att andelen förnybar energi skall öka till 38 % från nuvarande 29%.
12.11.2008 kl. 16:15

Revisionsutskottets betänkande om informationsstyrning inom social- och hälsovården

Den första juni ifjol trädde lagändringen som innebär att revisionsutskottets uppdrag finns upptaget i grundlagen ikraft. Revisionsutskottets roll och arbete är viktigt. Att riksdagen har ett eget organ som på en allmän nivå övervakar användningen av statsfinanserna och kan påtala brister samt lyfta upp frågor till diskussion stärker riksdagens roll som det ledande statsorganet. Gällande just denna diskussion är det bara synd att såväl tidpunkt som tema sammanfaller med interpellationen vi diskuterade i tisdags.
16.10.2008 kl. 17:45

Remissdebatt om statsrådets innovationspolitiska redogörelse

Innovationspolitik är ett relativt abstrakt tema – och jag är inte helt säker på om redogörelsen som sådan lyckas räta ut alla frågetecken, eftersom de konkreta angreppssätten och åtgärderna emellanåt förblir aningen ogripbara. Detta berör alla teman som man spontant anser borde finnas med i innovationspolitiken: Utvecklingen och forskningen som en bas att stå på, behovet av finansiering och riskfinansiering, behovet av kunnande, kompetens och företagande samt de utmaningar som globaliseringen medför. Att på ett framgångsrikt sätt genomföra de förslag som statsrådet framför i redogörelsen kräver en väl genomtänkt och konkret verkställighetsplan som är förankrad i både budget och rambudget.
15.10.2008 kl. 16:15

Interpellationsdebatt om en hygglig nivå på primärvården

Att oppositionen väljer att interpellera just nu är ingen slump – vi har ju kommunalval om dryga två veckor. Men att diskutera primärhälsovården, som är en av de viktigaste kommunala serviceformerna, passar Svenska riksdagsgruppen alldeles utmärkt. Finland är ett välfärdsland. Värdig vård för alla är en av våra dyrbaraste grundlagsenliga rättigheter. Oberoende av var man bor, oberoende av ålder och sjukdom måste rätten till god vård också förverkligas i praktiken.
14.10.2008 kl. 15:15

Statsrådets redogörelse för genomförandet av integrationslagen

Finland är en del av Europeiska Unionen och en global värld där människor i större utsträckning än tidigare rör sig mellan länder och arbetsmarknader. Under de följande tio åren behöver Finland nya invandrare också av den orsaken att fler än hundratusen personer på grund av åldersstrukturen försvinner ur arbetslivet, många av dem i samhällets nyckelfunktioner.
07.10.2008 kl. 15:30

Remissdebatt om budgetförslaget 2009

Ett lands framgång beror på många saker, bland dem kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet samt naturligtvis sysselsättningen. Trots att det budgetförslag som nu presenterats inte som sådant särskilt har utgetts för att vara en sysselsättningsbudget finns det många element som stöder sysselsättning och företagande.
16.09.2008 kl. 15:45