Riksdagen har inlett sin höstsession 

15.09.2019 kl. 06:42
Riksdagen har inlett sin höstsession. Vår nya regering har också börjat bli varm i kläderna och lagförslag har börjat anlända till riksdagen och dess utskott för behandling.

I riksdagen, som på många andra ställen, innebär hösten budgettider. Finansministeriet presenterade sitt första förslag till nästa års statsbudget för några veckor sedan. Den enda överraskningen för mig var att förslaget avvek så kraftigt från regeringsprogrammet när det gäller anslagen till utbildningen. Detta noterades på flera håll. Yrkeshögskolorna och universiteten har i offentligheten undrat vart regeringens tilltänkta planer att höja anslagen till universiteten och yrkeshögskolorna försvann. Jag utgår ifrån att det kommer korrigeringar under den politiska process som nu pågår. Det viktiga är att vi gör satsningar på utbildningen på alla stadier. Men vi får dock inte glömma yrkesutbildningen och dess betydelse för sysselsättningsgraden. Ifall vi ska nå vårt sysselsättningsmål på 75 procent är satsningar inom yrkesutbildningen nödvändiga.

I Österbotten har det blossat upp en klimatdebatt kring Vasa Övningsskolas beslut om att som en miljöfostrande åtgärd lämna bort rött kött i sin skolbespisning i sex veckor. Jag ser själv med oro på klimatförändringen och tycker att klimatet och hållbarhet är väldigt viktiga frågor som ska stå högt i kurs i skolan. Jag har ändå svårt att se att vi med punktinsatser som med att lämna bort rött kött, vars effekter kan ifrågasättas, kan lösa problemet. Det som oroar mig i klimatdebatten är oviljan att se att det är användningen av fossila bränslen som är grundproblemet, inte den finländska husdjursproduktionen som enligt Finlands klimatpolitiska plan på medellång sikt står för knappt fem procent av Finlands klimatutsläpp. Den kritik som den finländska husdjursproduktionen har fått utstå i samhällsdebatten är orimlig och står inte i proportion till de faktiska förhållandena. Som de enda näringarna som binder kol i marken är jord- och skogsbruket faktiskt en del av lösningen.

Renoveringen av Vasa Teater är på slutrakan och premiären stundar.  Att vi i Österbotten får en nyrenoverad teater som strävar efter att bli ett kulturellt vardagsrum för oss alla är något att glädjas åt.  Som styrelseordförande för Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur har jag på nära håll fått följa med processen. Vasa Teater är en sammanbindande institution för vårt Österbotten och vår finlandssvenska kultur. Vi har alla all orsak att rikta ett varmt tack till alla som på sätt eller annat möjliggjort denna viktiga satsning.
Anders Norrback

Gruppanföranden

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30

Interpellation om klimatförändringen och tryggande av energiförsörjningen

Det är mycket bra att Samlingspartiet visar intresse för den pågående och skrämmande klimatförändringen. Klimatförändringen har pågått i decennier. Samlingspartiet väljer nu att kraftigt kritisera regeringen för dess miljöpolitik då det återstår fyra arbetsveckor av denna regeringsperiod. Det kan jag inte klassa som annat än blott valpolitik.
17.01.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00