När dörrar öppnas

29.05.2019 kl. 13:48
Dagen då jag för första gången gick upp för trapporna till riksdagshuset som nybliven riksdagsledamot är något som jag alltid kommer att bära med mig.

Trots att jag gått upp för trapporna många gånger tidigare, var det här något alldeles speciellt. Jag var inte där som gäst eller som besökare. Jag var där som en av Finlands 200 riksdagsledamöter och det kändes både mäktigt, spännande och lite overkligt. Då jag med förväntansfulla steg hade gått upp för alla trapporna stod säkerhetsvakterna på rad och hälsade oss välkomna. I handen hade de en sammanställning med riksdagsledamöternas bild, namn och valkrets. Vaktens snabba blick på pappren gav upphov till en vänlig nick och ett stort leende. Han öppnade dörren och jag steg in. En ny värld hade öppnat sig.

 

Under dagarna som följde märkte jag att mitt nya uppdrag förde med sig en hel del nya möjligheter, upplevelser och erfarenheter. Det var många nya dörrar som öppnade sig. Det var dörren till svenska riksdagsgruppens grupprum, dörren till mitt nya arbetsrum och framför allt dörren till plenisalen. Detta välkända och högtidliga utrymme där det fattas beslut om Finlands framtid. Rummet dit få har tillträde men alla känner till. Rummet i hjärtat av riksdagshuset.

Då SFP fick inbjudan till regeringsförhandlingarna öppnades också dörrarna till Ständerhuset. Det är nu bakom dessa stora och tunga dörrar som vi i tre veckors tid har suttit och förhandlat om hur vi vill att framtiden ska se ut. Från tidig morgon till sen kväll har vi suttit och jobbat med att hitta skrivningar som passar fem olika partier. Det är inte alltid lätt, men det går. Också här har dörrar både öppnats och stängts.

 

 

På lördag är det en stor dag för många unga finländare. Terminen och skolåret är slut och det är dags för skolavslutning. För många innebär det att det är dags för den efterlängtade studentmössan eller examensbetyget. Dagen är en milstolpe i livet. Det är nu ni ska glädjas och fira de prestationer som ni åstadkommit under de senaste åren. Era val, framför allt era medgångar men också era motgångar har lett till att ni står där ni står. Framför er har ni en ny värld med många nya  möjligheter. En värld med både öppna och stängda dörrar. En del av er kommer att ha väldigt klart för er vilken väg ni vill gå. Andra följer strömmen och en tredje hittar egna stigar. Ibland kommer ni att få vända om, ibland kanske det går bättre än ni tänkt er och någon gång kan det innebära att man måste ta en helt ny riktning. Huvudsaken är att ni alla fattar era egna beslut och att ni gör det som känns rätt. 

 

 

Man kan aldrig på förhand veta hur framtiden kommer att se ut och vilka dörrar som öppnar sig. Det gäller bara att se möjligheterna i varje nytt vägval. Det är så man kommer framåt, det är så man kommer vidare. Ibland går det inte som man tänkt sig, ibland går det precis så som man hoppats och ibland händer det saker som förändrar allt. Allt kan hända då en ny dörr öppnar sig.

Sandra Bergqvist

Gruppanföranden

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40

Statsrådets redogörelse om Finlands säkerhets- och försvarspolitik 2009

Säkerhetsbegreppet omfattar idag betydligt mer än militär försvar, civilförsvar och tryggande av samhällets funktioner. Trots att vi bor och lever i norra Europa kan händelser var som helst i världen påverka vår uppfattning om vårt lands säkerhet. Vi måste också därför bidra till att stärka säkerheten på alla håll. En grundläggande fråga för vårt arbete för den globala säkerheten är vårt biståndsarbete. Utvecklingssamarbetet stöder förebyggande verksamhet, medling och fredsprocesser, återuppbyggnad efter konflikter samt eftervård efter kriser och naturkatastrofer. Det är viktigt att i utvecklingssamarbetet satsa på allt som kan stöda en demokratisk utveckling på olika håll i världen.
11.02.2009 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2009

År 2009 kommer att präglas av den ekonomiska recession som vi nu befinner oss i. Frågan nu är bara hur djupt vi sjunker och hur länge den varar. Statsrådet har redan avgett ett förslag till en första tilläggsbudget med ordentliga stimulansåtgärder. Efter beslutet har budgeten och den första tilläggsbudgeten tillsammans en stimulanseffekt för 2009 som enligt Europeiska kommissionens jämförelse är den tredje största bland EU:s 27 medlemsländer. Resten av den politik om förs under året och de propositioner regeringen avger kommer alla att speglas mot denna bakgrund.
10.02.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2009

Det ekonomiska läget ser nu mycket annorlunda ut än vad det gjorde i mitten av september när vi diskuterade budgetförslaget i remissdebatt. Nu, tre månader senare, befinner vi oss i en ekonomisk tillbakagång, där dåliga prognoser var och annan vecka ersätts av nya, ännu sämre prognoser. Det har vi märkt genom ökade samarbetsförhandlingar, uppsägningar och permitteringar. Nästa år kommer att avvika från det vi blivit vana med under en längre tid. Vi är rädda för att arbetslösheten kommer att öka och den ekonomiska tillväxten att avta. Nu är goda råd dyra. Det gäller att anpassa budgetåtgärderna till den uppkomna situationen och rikta in dem på åtgärder som stimulerar inhemsk produktion, konsumtion och sysselsättning.
15.12.2008 kl. 00:00