Ge rätt till studiehandledning i ett år efter nian

21.03.2019 kl. 13:44
Utslagning av unga är både en personlig tragedi och en kostnad i miljonklassen för vårt samhälle. Varje utslagen ungdom är en för mycket. Utgångspunkten måste vara att ingen lämnas utanför.

En god och tillräcklig studiehandledning på alla stadier blir allt viktigare för allt fler ungdomar. Studiehandledningen bör utvecklas och resurserna ska säkras.

– Som alldeles ny åtgärd föreslår jag att nästa regering utreder hur studiehandledarna i grundläggande utbildningen på bästa sätt skulle kunna ges en skyldighet att följa med den unga i exempelvis ett års tid efter nian. Detta för att säkerställa att alla unga får en studieplats på andra stadiet, en läroavtalsplats, rehabilitering eller går vidare till tiondeklassen, säger Nylander.

– Resurser för det här ändamålet bör anvisas. Vi vet att det mest kritiska skedet för många unga är just efter nian och genom att studiehandledarna skulle ges en möjlighet att stöda, hjälpa och handleda också en tid efter avslutad skolgång skulle många unga få det stöd de så väl behöver av en bekant person. Samarbete med olika instanser som jobbar med ungdomar behövs. Vi införde nyligen denna skyldighet för gymnasiernas del och det skulle vara minst lika viktigt att kunna hjälpa unga också efter nian, påpekar Nylander.

Mikaela Nylander

Gruppanföranden

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00