Utskottets majoritet tar nu en enorm risk

27.02.2019 kl. 18:51
Riksdagsledamot, SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson ifrågasätter starkt regeringspartiernas representanters beslut i riksdagens social- och hälsovårdsutskott, att avsluta experthörandena  i utskottet gällande regeringens bemötande om sote-reformen

–  Regeringspartiernas representanter i social- och hälsovårdsutskottet tar nu en enorm risk då de har bestämt att utskottet inte ska höra experter gällande regeringens bemötande om sote-reformen. Regeringens sote-förslag har nu för tredje gången varit delvis motstridig med grundlagen. Med andra ord har man inte lärt sig av de bakläxor grundlagsutskottet tidigare gett. Att avsluta höranden går verkligen inte att motivera med att man tidigare under processens gång hört ett flertal experter, säger Henriksson.


– I den här situationen är det helt klart att social- och hälsovårdsutskottet måste skicka  sitt eventuella betänkandeutkast tillbaka till grundlagsutskottet för utvärdering, för att klargöra om utlåtande uppfyller grundlagsutskottets krav. Särskilt med tanke på att regeringens bemötande kommer endast några dagar efter att grundlagsutskottet givit sitt utlåtande, säger Henriksson, som även är medlem i grundlagsutskottet.

Enligt Henriksson kan man starkt ifrågasätta på vilket sätt regeringspartierna fattade beslut i detta ärende.

– Det är oerhört att regeringspartierna under ledning av utskottets vice ordförande tvingade fram ett beslut om att sluta med att höra experter, just vid den stund när utskottets ordförande hade gått iväg till talmanskonferensen för hörande. Förfarande som detta hör inte hemma i Finlands riksdag, oberoende hur hårt det politiska trycket är inom regeringspartierna. Detta strider mot riksdagens värdighet, säger Henriksson.
Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15