Barnäktenskap måste kunna upphävas

15.02.2019 kl. 15:47

 

- Riksdagen har nu godkänt det länge efterlängtade lagförslaget  om totalförbud att ingå barnäktenskap i Finland. Det är ett viktigt steg för att i Finland skydda minderåriga, mest flickor mot social påtryckning t.ex vid graviditet ,  säger Eva Biaudet, riksdagsledamot och lagutskottets viceordförande.

I Finland har det funnits möjlighet att med specialtillstånd ingå barnäktenskap. Både internationella människorättsavtal och kvinnoorganisationer över partigränser, har länge talat för att Finland måste förbjuda möjligheten till barnäktenskap. Ett förbud av äktenskap för personer under 18  år stärker särskilt flickors rättigheter, då flickor är överrepresenterade bland de som ingått barnäktenskap. Största delen av de specialtillstånd som ansökts har bottnat sig i religiösa och/eller kulturella orsaker då flickan varit gravid.

- Fastän jag gläds över regeringens lagförslag är jag samtidigt mycket besviken över att man i beredningen inte beaktat internationella rekommendationer om att utan problem kunna upphäva ett sådant, olagligt ingånget barnäktenskap. Nu förutsätter även denna nya lag att den minderåriga söker äktenskapsskillnad, och därom blir en ständig anteckning även i befolkningsregistret.  Detta är oskäligt. Upphävandet måste kunna ske enklare och så att äktenskapet inte heller syns i folkbokföringen, säger Biaudet

Eva Biaudet

Gruppanföranden

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00