Vi behöver våra lokala sjukhus

01.02.2019 kl. 15:57
De mindre sjukhusen på olika håll i svenskfinland har under de senaste åren varit hårt angripa. Servicen har naggats i kanterna och oron har stigit bland befolkningen.

- BB lades ner i både Raseborg och Borgå. Gynekologiska operationer flyttades bort från Borgå och vid Malmska sjukhuset i Jakobstad slutade man utföra dagskirurgiska ingrepp. De räcker nu, dessa sjukhus ska utvecklas och inte avvecklas om vi vill ha levande regioner även i framtiden, säger riksdagsledamot Mikaela Nylander från Borgå


Alla ska ha rätt till högklassig vård, oberoende var du bor. De lokala sjukhusen spelar en viktig roll i detta pussel.

- Då du blir sjuk ska du snabbt kunna komma till läkare. Tillgång till vård utan dröjsmål ska inte betyda att du behöver en tjock plånbok. Vård på eget modersmål ska vara möjligt. Vi behöver våra lokala sjukhus, säger Nylander.

Finland behöver en vårdreform, men syfte måste vara att göra vården bättre, inte sämre.

- Det skådespel som pågått i flera år från regeringens sida gällande vårdreformen är ansvarslöst. När maktpolitiska intressen tar över de verkliga behoven har det gått för långt. Vi behöver högt specialiserade universitetssjukhus och välfungerande centralsjukhus men verksamheten i de mindre sjukhusen så som i Borgå, Raseborg och Jakobstad bör även de tryggas.

- Vi löser inget genom att skapa ny förvaltning och de ger oss inte kortare vårdköer. De olika regionernas särdrag och behov måste beaktas då vården organiseras, säger Nylander

 
Mikaela Nylander

Gruppanföranden

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00