Aktuell debatt om den framtida utvecklingen i EU

12.12.2018 kl. 14:38
Gruppanförande 12.12.2018, Eva Biaudet

Ärade talman,

 

I maj 2019 står vi alla medborgare i Europa inför ett viktigt val. I EU-valet i maj väljer vi om vi vill ha den liberala visionen av Europa – som bygger på frihet, välfärd och nya möjligheter – eller om vi backar tillbaka till större nationalism och auktoritärt styre.

Europeiska unionen utmanas allvarligt i dag av antiliberala krafter som paralyserar politiken på många håll i Europa. Auktoritära, nationalistiska och populistiska rörelser hotar underminera den öppenhet, pluralism och tolerans som har varit utmärkande för det Europa som åtminstone vi inom SFP känner som vårt.

Chefen för EU:s byrå för grundläggande rättigheter (FRA) Micael O’Flaherty har betonat den sociala pelarens roll när det gäller att motstå lösningar som dikteras av populism och nationalism. Att miljontals barn lever under fattigdomsgränsen i EU eller att romer i många länder exkluderas från social trygghet – är oacceptabelt. Det kan inte EU stå likgiltig inför.

 

Vi ser också på global nivå hur protektionismen stärker sitt grepp och hotar Europas liberala grundvärderingar. SFP vill lyfta fram de goda resultat som det europeiska samarbetet har bidragit med. Erasmusprogrammet har gett ett omistligt värde för väldigt många européer.

Vi måste fortsätta reformera det europeiska samarbetet. Våra ekonomier måste bli mer konkurrenskraftiga och våra demokratiska institutioner måste bättre kunna respondera på medborgarnas krav. Vi måste få till stånd en mer långsiktig migrationspolitik som bygger på ett gemensamt ansvar och vi måste hitta kollektiva lösningar som effektivt motverkar klimatförändringen. Finlands har en viktig roll i att hitta hållbara innovationer som motverkar klimatförändringen. Vi har ett stort know how inom cirkulär ekonomi, teknologi och på energiområdet.

 

Det är viktigt att vi fortsätter och bygger upp infrastrukturen, att vi investerar i utbildning, satsar på jämlikhet och jämställdhet och skapar ett bra regelverk för ett digitalt Europa, som både primärt och i sista hand gör livet bättre för alla européer.

 

Statsminister Juha Sipilä har sagt att en framgångsrik union enbart kan byggas på starka rättsstatsprinciper. Den synen delar vi fullt ut. Att tillämpa rättsstatsprinciper förutsätter ett gott och principfast ledarskap. Tydlighet, initiativförmåga och ledarskap – det är något vi väntar oss av Finland när vi om ett halvt år blir ordförandeland för unionen.

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Remissdebatt om budgetpropositionen för 2024   

Gruppanförande hållet av riksdagsgruppens ordförande Otto Andersson.
10.10.2023 kl. 13:00

Statsrådets meddelande om främjande av likabehandling, jämställdhet och ickediskriminering i det finländska samhället

Gruppanförande hållet av gruppordförande Otto Andersson.
06.09.2023 kl. 15:00

Regeringen Orpos regeringsprogram

Gruppanförande, Otto Andersson, Svenska riksdagsgruppen 21.6.2023
21.06.2023 kl. 14:00

Svar till regeringssonderare Orpo

18.04.2023 kl. 12:16

Interpellation om skuldsättningen inom den offentliga ekonomin

Gruppanförande 8.2.2023, Sandra Bergqvist, Svenska riksdagsgruppen
08.02.2023 kl. 14:58

Statsrådets framtidsredogörelse, Utblick över kommande generationers Finland

Gruppanförandet hållet av Framtidsutskottets ordförande, ledamot Joakim Strand.
24.01.2023 kl. 15:00

Interpellation om bekämpning av ungdoms- och gatugängskriminalitet genom migrations- och kriminalpolitiska åtgärder

Gruppanförande hållet av ledamot Sandra Bergqvist.
19.12.2022 kl. 11:00