SKAPA BÄTTRE MÖJLIGHETER FÖR PAPPOR ATT VARA HEMMA MED SINA BARN

11.11.2018 kl. 10:42
Svenska folkpartiet vill genom en familjereform bl.a. öka pappornas möjlighet till en inkomstrelaterad familjeledighet. Genom denna reform vill SFP göra Finland till världens barnvänligaste land.

- Det här är inte bara viktigt på ett samhälleligt plan, utan också för det enskilda barnet, pappan och familjen. Vi bör göra vårt bästa för att se till att alla barn ges möjligheten till en god relation till sina föräldrar, säger riksdagsledamot Mikaela Nylander.


I den familjereform som SFP föreslår förlängs den inkomstrelaterade föräldraledigheten till 18 månader. I förslaget delar mamman och pappan jämt på 12 månader och de resterande sex månaderna väljer någondera att använda

- Vi ska ge familjerna rätt att själv bestämma hur de vill dela upp familjeledigheten. Även denna möjlighet erbjuder modellen.
 
Modellen som SFP föreslår ger även rätt till pappor som inte bor med barnet att ta ut föräldraledighet. SFP föreslår även att den tredje sex månaders perioden ska kunna tas ut av mor- och farföräldrar eller närstående person. Den tredje perioden ska även flexibelt kunna delas mellan föräldrarna så att vardera jobbar halvtid till 50 procent.

- Vi ser det viktigt att vi är flexibla och att besluten vi fattar motsvarar barnfamiljernas verklighet, poängterar Nylander

Vi ser en positiv trend i dagens samhälle då allt fler nyblivna pappor väljer att stanna hemma med sina barn. Av all föräldraledighet som tas ut, används idag 10 procent av pappor.

- Tyvärr är ökningen vi ser inte tillräcklig, därför behövs en familjereform nu, avslutar Nylander.

SFP:s familjereform är en del av den alternativa budget som SFP lanserat.

 
Mikaela Nylander

Gruppanföranden

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00