Psykisk hälsa måste bli en nationell prioritet

10.10.2018 kl. 15:37
Psykiska problem orsakar mänskligt lidande och miljardkostnader för samhället årligen. SFP anser att det behövs ett långsiktigt nationellt program för att förbättra den psykiska hälsan.
- Det är i sig positivt att regeringen lyssnat på SFP och beslutat att utarbeta ett program för psykisk hälsa. Det behövs dock omedelbara satsningar och mer resurser för mentalvårdstjänsterna för att vi ska kunna lösa problemen, säger SFP:s partiordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson.

- Det är alarmerande att allt fler unga mår psykiskt illa. För att förbättra ungas psykiska välmående måste det finnas hjälp och stöd att få i ett tillräckligt tidigt skede då problemen uppstår. Det är viktigt att det i skolorna finns tillräckligt
med kunskap för att stöda barn och ungas psykiska hälsa och identifiera risker. Man ska inte behöva vänta länge innan man får hjälp, säger Henriksson.

Vi behöver också mer lågtröskelmottagningar, dit det är enkelt för en ung person att gå om man känner att man inte mår bra.

Den 10 oktober varje år uppmärksammas världsdagen för psykisk hälsa.
Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00