Svik inte fiskerinäringen

05.10.2018 kl. 12:53
Beslutet om att höja minimimåttet för gös är ohållbart och fel mot yrkesfiskarna, säger riksdagsledamot Mikaela Nylander.

Jord- och skogsbruksministeriet har i början av oktober fastslagit att minimimåttet för gös höjs för heltidssysselsatta yrkesfiskare i början av nästa år.

- Beslutet om att höja minimimåttet för gös är ohållbart och fel mot yrkesfiskarna, säger riksdagsledamot Mikaela Nylander.
Fritidsfiskarna övergick redan till minimimåttet för gös år 2016, medan heltidssysselsatta yrkesfiskare fick då under en övergångstid fortsätta fånga mindre gösar. Gösarna har tyvärr inte blivit större under övergångstiden, men fiskerinäringens har ändå önskat att övergångstiden kunde förlängas.

Yrkesfiskarna tvingas använda glesare nät, vilket leder till att gösar men också abborrar simmar igenom näten. Abborre, gös och sik är det kustnära yrkesfiskets viktigaste fångstarter.

-Det här försvårar arbetet för det kustnära yrkesfisket, säger Nylander.

Ministeriet föreslår ett tillfälligt stödsystem för fångstbortfallet, men gösbestånden kunde i stället förstärkas på ett sådant sätt att fiskenäringens framtid inte äventyras. Lämpliga metoder skulle, till exempel, vara att freda gösen under dess lektid och att skydda kända lekområden.

-Jag ifrågasätter jord- och skogsministeriets beslut. Varför gör ministeriet yrkesfiskarnas vardag ännu svårare än vad den är idag? Vi måste ta hand om vårt yrkesfiske, säger Nylander.

Mikaela Nylander

Gruppanföranden

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00